Hem

Aktuellt
Slow food festival
6-7.10.2018

Museets bagare deltar i år igen i Slow food festivalen i Fiskars med info om bruket och dess mattraditioner. Med god tur kan du också få se glimten av Lillbässens lokförare. I vår pop-up museibutik säljer vi allt du behöver för traditionell bakning t.ex. bakbräden, brödspadar för tunnbrödsbakning, surbröds- och ostformar, smörknivar, sillpannor i gjutjärn och övriga husgeråd. Välkommen att besöka vårt marknadsstånd!

Kom med och lev historia!

Är du intresserad av traditioner och tycker om att klä dig i historisk dräkt? Vill du dela dina kunskaper? Är du fascinerad av gamla föremål? Är du händig eller gillar trädgård? Är du intresserad av teknik och smalspråiga lokomotiv som brukets egen Lill-Bässe? Uppskattar du gott kaffe? Anmäl dig då som volontär vid Fiskars museum! Som volontär får du bland annat besöka museet gratis så ofta du vill, handla förmånligare i museibutiken och delta på skolningar och inspirationsresor.

Kontakta vår museipedagog Susanna Louneva

susanna.louneva@fiskarsmuseum.fi, 044-5752874

Vilket är ditt bästa trädgårdsminne?

Vilket är ditt bästa trädgårdsminne? Varför gör trädgården dig lycklig? Vilken är den bästa tiden på året i just din trädgård?

Berätta för oss dina viktigaste trädgårdsminnen så sparar vi dem för kommande generationer. Du väljer om du gör det genom en bild, en text eller en dikt. Du kan också berätta din historia på Facebook eller Instagram med hashtaggarna #fiskarsmuseum och #onnentallentajat. Kom ihåg berätta fotograf, plats och tid.

Dokumentationsprojektet Onni museoon arrangeras av det rikstäckande samarbetsnätverket för insamlings- och samlingsarbeten TAKO, vars mål är att utveckla muséernas verksamhet för samtidsdokumentation. Fiskars museum ansvarar för insamling och dokumentation av trädgård som hobby och trädgårdsverktyg.

Svar tas emot till och med 31.10.2018
Mer information finns på Museiverkets webbplats:
https://bit.ly/2C6luG4

Svaren skickas till:
Fiskars museum
amanuens
Maria Ollikainen
info (at) fiskarsmuseum.fi 

Åkerraden 26
10470 Fiskars

Fiskars museum

Vid ”Fiskers ström” grundades år 1649 ett bruk som vi i dag känner som orten Fiskars. Bruket tillverkade bl.a. tackjärn, gjutgods, maskindelar, kopparföremål och husgeråd. Idag är Fiskars Oyj ett välkänt aktiebolag och bruket en levande kulturmiljö där design, hantverk och konst visas året runt. Fiskars museum arbetar med att tillvarata och forska i brukskulturen från 1600-talet fram till i dag. I Pojo lokalhistoriska arkiv bevaras arkivdokument från brukets och ortens spännande historia. Vi finns i Fiskars övre bruk!

 

Inträdesavgifter Öppet

 

Vuxen 5,00 €
Rabattbiljett 3,50 €
Under 18 år gratis

Museet:
1.9-13.1 ons-sön 11-16 (stängt 6.12, 24-26.12)
Kansliet: vardagar enligt överenskommelse
Arkivet: tisdagar kl. 15-18

Kontakt

Fiskars museum
Åkerraden 13
10470 Fiskars
+358 (0)45 1808111

Fiskars museums kansli
Åkerraden 26
10470 Fiskars
info (at) fiskarsmuseum.fi

Pojo lokalhistoriska arkiv
Åkerraden 11
10470 Fiskars
+358 (0)44 0500854
arkivet (at) fiskarsmuseum.fi