Hem

Aktuellt
Slow food festival
6-7.10.2018

Museets bagerskor deltar i år igen i Slow food festivalen i Fiskars med info om bruket och dess mattraditioner. Med god tur kan du också få se glimten av Lillbässens lokförare. I vår pop-up museibutik säljer vi allt du behöver för traditionell bakning t.ex. bakbräden, brödspadar för tunnbrödsbakning, surbröds- och ostformar, smörknivar, sillpannor i gjutjärn och övriga husgeråd. Välkommen att besöka vårt marknadsstånd!

BRUKSFOLKETS SOMMARSYSSLOR kl 11-16

På onsdagar tunnbrödbakning med Amanda Eklöf i Bagarstugan (frivillig betalning)

På torsdagar tennsoldatsgjutning med Kalle Wiman i tenngjuteriet (5-10€)

På fredagar käpphästridning med kuskens döttrar Ninni och/eller Adele 

BRUKSFOLKETS BERÄTTELSER 4-29.7 kl. 11.30 och 14.30

En guidad rundtur från torginfon till Fiskars gamla stall (klocktornsbyggnaden).
Hästtema
Ons-sön kl. 11.30 och 14.30

Frivillig avgift 

Traditionsåk på Hammarbacken
9.6.2018 kl. 11-17

Fiskars museums sommarsäsong öppnas i samarbete med Vagnshistoriska sällskapet i Finland. Övre bruket fylls med hästar och fina vagnar, verkstäder och andra aktiviteter. I området kan du träffa bruksbor från olika tider från 1800-talet till 1960-talet och uppleva hur det var att leva före.

Årets utställning Full galopp öppnas  och den första visningen i museibyggnaden startar kl 11.15 med ledning av den gamla brukspatronen Albert von Julin. Utställningen behandlar betydelsen av hästen i brukets  vardagliga liv. I huvudbyggnadens övre våning kan du ta en tupplur på halmbalen i häststallet och hälsa på de gamla brukshästarna. Traditionsåk körs mellan 12- 14 på rutten Åkerraden-Isidorsvägen-Malcomsvägen. I den lekfulla tävlingen gäller det inte att vara snabbast utan den mest autentiska helheten belönas. Både juryn och publiken röstar på sina favoritdeltagare.

De yngsta och minsta museibesökarna får åka i vagn som dras av  en miniponny Lilla-gubben mellan 13.00-15.30. Under evenemanget behöver Fina och pigan Inkeri hjälp i bagarstugan med smörkärning, bakning och malning. I Tenngjuteriet  får man gjuta tennsoldater med hjälp av gjutarna Kalle och i trädgården kan du till exempel kasta hästsko. På gården kan du också träffa Hanna Lovén som berättar om det nya loket Lill-Bässen som ska komma till bruket.  Man kan också möta andra von Julins döttrar Helène och Sigrid i museibyggnaderna och hälsa kusken Axel Eklöf eller hans döttrar om man råkar träffa dem. Minuthandeln har öppnat sina dörrar och sortimentet innehåller blan annat gammaldags godis och leksaker. Man kan också byta ett par ord med  änkan och ungkarlen vid butikbesöket. När man blir sötsugen serverar Tant-Lulla och Agnes kaffe och bulla i Hammarbackens kafé och också Café Antique är med i museiområdet och serverar salta blinin och annat gott.

Evenemanget stöds av Karis-Pojo Sparbanksstiftelse, Stiftelsen till förmån för finländska kvinnor och hem och Fiskars bryggeri. Evenemangsarragemangen i samarbete med Fiskars Village.

Gratis inträde till museet hela dagen!

Kom med och lev historia!
1.3.2018

Är du intresserad av historia och traditioner? Vill du dela dina kunskaper? Är du fascinerad av gamla föremål? Är du händig? Är du intresserad av Lill-Bässens framtid? Tycker du om djur? Uppskattar du gott kaffe? Kom då på Fiskars museums infodag för volontärer torsdagen 1.3 kl. 17-19 i Samlingslokalen (Fiskarsvägen 12) -kom förbi när det passar dig, vi bjuder på kaffe och berättar vad vi har att erbjuda. Som volontär får du bland annat besöka museet gratis så ofta du vill och delta på skolningar och inspirationsresor.

Fiskars museum

Vid ”Fiskers ström” grundades år 1649 ett bruk som vi i dag känner som orten Fiskars. Bruket tillverkade bl.a. tackjärn, gjutgods, maskindelar, kopparföremål och husgeråd. Idag är Fiskars Oyj ett välkänt aktiebolag och bruket en levande kulturmiljö där design, hantverk och konst visas året runt. Fiskars museum arbetar med att tillvarata och forska i brukskulturen från 1600-talet fram till i dag. I Pojo lokalhistoriska arkiv bevaras arkivdokument från brukets och ortens spännande historia. Vi finns i Fiskars övre bruk!

Inträdesavgifter Öppet

 

Vuxen 5,00 €
Rabattbiljett 3,50 €
Under 18 år gratis

Museet:
1.6-31.8 mån-sön 11-17
1.9-13.1 ons-sön 11-16 (stängt 6.12, 24-26.12)
Kansliet: vardagar enligt överenskommelse
Arkivet: tisdagar kl. 15-18

Kontakt

Fiskars museum
Åkerraden 13
10470 Fiskars
+358 (0)45 1808111

Fiskars museums kansli
Åkerraden 26
10470 Fiskars
info (at) fiskarsmuseum.fi

Pojo lokalhistoriska arkiv
Åkerraden 11
10470 Fiskars
+358 (0)44 0500854
arkivet (at) fiskarsmuseum.fi