Tutki & Opi > Pohjan paikallis­historial­linen arkisto

Pohjan paikallis­historial­linen arkisto

Pohjan paikallishistoriallisessa arkistossa on monipuolista arkistomateriaalia aina 1800-luvun yksityisistä kirjeistä ja sukuarkistoista tämän päivän nykydokumentointiin. Arkiston tehtävänä on kerätä, järjestää ja säilyttää paikallishistoriallista materiaalia entisen Pohjan pitäjän alueelta. Ulospäin suuntautuneen toiminnan kautta arkisto pitää yllä kiinnostusta paikallishistoriaa kohtaan. Et tarvitse aiempaa kokemusta arkistojen tutkimisesta, sillä henkilökunta on apunasi.

Osoite

Pohjan paikallishistoriallinen arkisto
Peltorivi 11
10470 Fiskars

Avoinna

Sopimuksesta
Suljettu 1.7-2.8.2020

Yhteystiedot

Arkistonhoitaja Robert Louhimies (ma-ke)
+358 44 050 0854
arkivet@fiskarsmuseum.fi

u00c5kerraden 11, Raasepori, Suomi

Arkisto­kokoelmat

Yksityis- ja yhdistysarkistot

Varsinainen arkistokokoelma koostuu yli sadasta erillisestä arkistosta, joihin kuuluu yksityis-, suku-, maatila-, yhdistys-, yhteisö- ja yritysarkistoja. Sukututkimustarkoituksessa arkistossa on mikrofilmikopiot entisen Pohjan pitäjän alueen kirkonkirjoista ajalta noin 1750-1850 sekä Pohjan pitäjänpöytäkirjoista ajalta 1725-1881.

Tästä löydät arkistoluettelon.

Eugen Fritz’in diplomi

Suomen yleinen palokuntaliitto myönsi vuonna 1943 Fiskarsin palokunnan jäsenelle, herra Eugen Fritzille, muistomitalin, josta kyseinen diplomi on todistuksena. Vallonitaustainen Eugen Fritz oli kupariseppä kolmannessa sukupolvessa. Fritzin sukuarkisto sisältää mm. suvun kirjeenvaihtoa, todistuksia ja sopimuksia 1800- ja 1900-luvulta.

Audiovisuaalinen kokoelma

Arkiston audiovisuaalinen kokoelma koostuu pääosin haastatteluista. Fiskarsilaisten haastattelut 1970-luvulta alkaen sisältävät monenlaista kerrontaa niin arkielämästä kuin juhlapyhien tapahtumista.

Lehtileikekokolema

Börje Sjöblomin ja Fiskarsin kotiseutuyhdistyksen lehtileikkeet 1900-luvun alusta 2000-luvulle kuvaavat teemoittain mm. Pohjan kuntaa ja paikallisia ihmisiä. Toisen maailmansodan tapahtumista on oma lehtileikekokoelmansa.

Karttakokoelma

Arkiston karttakokoelmaan kuuluu noin 70 karttaa 1800- ja 1900-luvulta. Suurin osa kartoista on entisen Pohjan kunnan alueelta. Mukana on myös muutamia vanhoja kaupunki- ja maakarttoja ulkomailta.

Piirustuskokoelma

Noin 90 piirustuksen kokoelma kuvaa rakennuksia lähinnä entisen Pohjan kunnan alueella 1800- ja 1900-luvulla. Kokoelma sisältää myös muutamia piirustuksia tuotteista, joita Fiskars-yhtiö on valmistanut.

“Piirustus asuinrakennuksesta neljälle työläiselle Malmbergetin kaivoksilla”

Rakennuksen on suunnitellut A. Lax 17.1.1829 asunnoksi Malmbergin kaivosten kaivostyöläisille. Malmbergin kaivokset sijaitsivat Määrjärven rannalla Kiskon pitäjässä. Piirustuksessa näkyy rakennuksen pitkä sivu, pohjapiirros ja pääty. Kaivokset mainitaan ensimmäisen kerran Fiskarsin ruukinomistajan Johan Thorwösten aikana 1670-luvulla. Ne olivat toiminnassa vuosina 1670-1866.

Julistekokoelma

Kokoelmissa on noin 60 kappaletta julistetta 1800- ja 1900-luvulta, mukaan lukien mm. Pohjassa järjestettyjen tapahtumien mainosjulisteita.

Muotinäytöksen juliste

Julisteessa mainostetaan vuoden 1972 muotinäytöstä, jolla Pohjan Punainen Risti keräsi varoja toiminnalleen. Esityspaikkana oli Pojo Ungdomsföreningenin seurantalo Högåsa, joka sijaitsee lähellä Pohjan kirkonkylää. Myös Pojo Ungdomsföreningenin arkistoa säilytetään Pohjan paikallishistoriallisessa arkistossa.

Arkistomateriaalin lainaaminen?

Arkistosta ei lainata alkuperäistä arkistomateriaalia, jotta voidaan turvata arkistomateriaalin säilyminen myös tuleville sukupolville. Arkistomateriaaliin voi tutustua lukuhuoneessa, jossa myös on käsikirjasto. Suurin osa arkistomateriaalista on kopioitavissa pientä maksua vastaan.

Tutki omatoimisesti!

Fiskarsin ja Pohjan alueen historiaa voi tutkia myös tutustumalla esityksiin, oppaisiin ja tutkimusartikkeleihin, kohdassa digimuseo.

Tutustu digimuseoon

Jäikö jokin asia mietityttämään? Ota yhteyttä

Robert Louhimies

Arkistonhoitaja

+358 44 050 0854

arkisto@fiskarsmuseum.fi