Tutki & Opi > Digimuseo > Johan Jacob von Julin+Fiskars=200 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Johan Jacob ”John” Julin osti Fiskarsin ruukin. John Julinia on kutsuttu Fiskarsin toiseksi perustajaksi. Fiskarsin museo huomioi merkkivuoden julkaisemalla vuoden aikana kirjoituksia Julinin elämästä ja teoista.

Johan Jacob Julin syntyi vuonna 1787 Oulussa, jossa hänen isänsä toimi apteekkarina. Hänen isänsä, Johan Julin, oli muuttanut Ouluun Uppsalasta. Alun perin Julinin suku on lähtöisin Ruotsista Julita-nimisestä pitäjästä, josta tulee nimi Julin. Johan Jacob Julinin äiti Albertina Karberg oli oululaisen apteekkarin tytär. Johan Jacob sai aluksi yksityisopetusta, jonka jälkeen hän meni Oulun triviaalikouluun. Hän aloitti apteekkarin opinnot isänsä opissa ja vuonna 1810 hän suoritti apteekkarin tutkinnon. Myös hänen veljensä oli apteekkari, ja molemmista tuli uuden kotikaupunkinsa Turun merkkihenkilöitä. Mutta se onkin sitten toinen tarina, johon palaamme ensi kerralla.

Apteekkarin tutkinnon suoritettuaan John Julin osti Turun akatemian apteekin. Hänen liiketoimensa sujuivat hyvin. Muutamaa vuotta myöhemmin Johnin isä osti toisen apteekin Turusta ja muutti Oulusta Turkuun. Isän kuoleman jälkeen vuonna 1820 veli Erik otti hoitaakseen isän apteekin. Erik Julin menestyi ja hänestä tuli Turussa merkkihenkilö. John Julin meni kesällä 1813 naimisiin oululaisen lapsuudenystävän Lise Keckmanin kanssa. Avioliitosta tuli onnellinen mutta lyhyt. Lise menehtyi lapsivuoteeseen vuonna 1815, ja muutamaa kuukautta myöhemmin myös tytär Emma kuoli. Korkea lapsikuolleisuus ja puutteellinen sairaanhoito olivat tuon ajan vitsauksia, joihin Julin törmäsi myös myöhemmissä elämänvaiheissaan.

John Julinista tuli leski 28-vuotiaana, jonka jälkeen hän valitettavasti menetti myös pienen tyttärensä Emman. Unohtaakseen murheensa Julin lähti läheisten kannustamana matkalle Saksaan. Matkan aikana hän tutustui teolliseen vallankumoukseen, joka oli Euroopassa paljon pidemmällä kuin Suomessa. Julin tutustui matkan aikana moniin uutuuksiin, jotka hän toi myöhemmin Suomeen. Englannissa hän asui Lontoon lähellä teologian tohtori Lindsayn luona, joka oli kotoisin Skotlannista. Myöhemmin John Julin meni naimisiin Lindsayn tyttären Emilyn kanssa, jota kutsuttiin myös Emiliaksi.

Englannin matkoillaan John Julin tutustui Emilia Lindsayhin, jonka kanssa hän meni naimisiin 1821. Pari asui Turussa vuoteen 1828 kunnes he yliopiston ja akatemian apteekin muuton myötä muuttivat Helsinkiin, jossa he eivät viihtyneet. John Julin oli vuonna 1822 ostanut Fiskarsin ruukin, jossa pari vietti kesät. Vuonna 1829 Julinit muuttivat Helsingistä vakituisesti Fiskarsiin. Emiliasta tuli juuri valmistuneen Kivitalon (Kivimuurin) ensimmäinen emäntä. Pari sai yhteensä viisi lasta, joista neljä menehtyi pienenä. Kun poika Emil syntyi, koki Emilia traagisen kohtalon ja menehtyi lapsivuoteeseen.