Tutki & Opi > Oppimateriaali

Oppimateriaali

Mikäli vierailua museolla tai arkistolla ei ole mahdollista toteuttaa, voi kokoelmiin tutustua lainaamalla materiaalia koululle. Tähän tarkoitukseen sopivat arkistomatkalaukku ja Kapteeni Kongon matkalaukku. Matkalaukut sisältävät oppimateriaalia, kuten valmiita tehtäviä, kopioita alkuperäisistä arkistomateriaaleista ja esineistä tiettyyn teemaan liittyen.

Matkalaukun voi lainata maksutta kahden viikon ajaksi. Tämän lisäksi koulujen käytössä on alakouluikäisille suunnattu sähköinen opetuspaketti.

Oppilaille

Kapteeni Kongon matkalaukku (9-12 v.)

Laukun sisältö johdattaa Pohjassa asuneen kapteeni Kongon jäljissä aina Afrikkaan asti. Mukana on valmiita tehtäviä, joita oppilaat voivat tehdä opettajan johdolla. Tehtäviin sisältyy mm. sarjakuvan piirtäminen laivamatkasta, vanhojen valokuvien tutkiminen sekä vanhanaikaisella mustekynällä kirjoittaminen.

Tehtävät ovat kaksikielisiä (suomi/ruotsi) mutta alkuperäinen arkistomateriaali on ruotsinkielistä.

Arkistomatkalaukku 1918 (lukiolaisille)

Arkistomatkalaukku 1918 on vaihtoehtoinen opetusmateriaali, mikä täydentää lukion historianopetusta. Materiaali sopii erityisesti käytettäväksi “Suomen historian käännekohdat” -kurssin yhteydessä. Laukku sisältää kopioita 1918 sisällissotaan liittyvistä valokuvista ja arkistomateriaaleista, tehtävävihon ja ohjeet opettajille.

Matkalaukun sisältö on pääosin ruotsinkielinen.

Matka menneen ajan Fiskarsiin (verkko-oppimateriaali alakouluikäisille)

Milloin Fiskarsin ruukki perustettiin? Millaisia ammatteja ruukissa tarvittiin?

Miksi käytettiin yhteisiä leivintupia? Entä milloin työtä tekevät lapset pääsivät kouluun?

Opetuspaketti vie menneen ajan Fiskarsiin, jossa seikkaillaan pääosin 1800-luvun lopun tunnelmissa. Alakouluikäisille sopivat tehtävät löytyvät tiedoston lopusta. Materiaali on vapaasti hyödynnettävissä opetuskäyttöön. Tehtävät soveltuvat niin koulussa kuin etäopetuksessakin käytettäviksi.

Varaukset ja lisätiedot: