Tutki & Opi > Arkisto

Arkisto

Pohjan paikallisarkisto toimii yhteistyössä Fiskars Oyj:n arkiston kanssa. Arkistonhoitaja vastaa sekä Pohjan paikallishistoriallisesta arkistosta että Fiskarsin historiallisesta arkistosta. Arkistot eroavat toisistaan siten että Pohjan paikallishistoriallisen arkiston kokoelmissa on lähinnä yhdistys- ja yksityisarkistoja, kun taas Fiskarsin historiallisessa arkistossa on yritysarkistoja. Arkistojen aineistoihin voi tutustua alla olevien arkistoluetteloiden avulla. Mikäli löydät kiinnostavia aineistoja, ota yhteyttä arkistonhoitajaan.

Osoite

Pohjan paikallishistoriallinen arkisto
Korkeavuorenkatu 3
10300 Karjaa

Avoinna

Sopimuksesta

Yhteystiedot

Arkistonhoitaja Jonas Selenius (ma-ke)
+358 44 050 0854
arkivet@fiskarsmuseum.fi

Korkeavuorenkatu 3, Raasepori, Suomi

Arkisto­kokoelmat

Pohjan paikallishistoriallinen arkisto

Pohjan paikallishistoriallisessa arkistossa on monipuolista arkistomateriaalia aina 1800-luvun yksityisistä kirjeistä ja sukuarkistoista tämän päivän nykydokumentointiin. Arkiston tehtävänä on kerätä, järjestää ja säilyttää paikallishistoriallista materiaalia entisen Pohjan pitäjän alueelta. Ulospäin suuntautuneen toiminnan kautta arkisto pitää yllä kiinnostusta paikallishistoriaa kohtaan. Pohjan paikallishistoriallinen arkisto muutti syksyllä 2020 Karjaalle ja toimii yhteisissä tiloissa Paikallisarkisto Arestin kanssa. Arkistovierailulla et tarvitse aiempaa kokemusta arkistojen tutkimisesta, sillä henkilökunta on apunasi.

Tästä löydät arkistoluettelon.

Fiskarsin historiallinen arkisto

Fiskarsin historiallisen arkiston omistaa Fiskars Oyj. Arkisto koostuu lähinnä Fiskarsin ruukin ja Fiskarsin osakeyhtiön aineistoista. Näiden lisäksi arkistossa on useita Fiskarsin omistukseen aikoinaan kuuluneiden yritysten arkistoja. Aineistot on käytettävissä tieteelliseen tutkimukseen. Arkisto toimii yhteistyössä Pohjan paikallishistoriallisen arkiston kanssa.

Tästä löydät arkistoluettelon.

Eugen Fritz’in diplomi

Suomen yleinen palokuntaliitto myönsi vuonna 1943 Fiskarsin palokunnan jäsenelle, herra Eugen Fritzille, muistomitalin, josta kyseinen diplomi on todistuksena. Vallonitaustainen Eugen Fritz oli kupariseppä kolmannessa sukupolvessa. Fritzin sukuarkisto sisältää mm. suvun kirjeenvaihtoa, todistuksia ja sopimuksia 1800- ja 1900-luvulta.

Audiovisuaalinen kokoelma

Arkiston audiovisuaalinen kokoelma koostuu pääosin haastatteluista. Fiskarsilaisten haastattelut 1970-luvulta alkaen sisältävät monenlaista kerrontaa niin arkielämästä kuin juhlapyhien tapahtumista.

Lehtileikekokolema

Börje Sjöblomin ja Fiskarsin kotiseutuyhdistyksen lehtileikkeet 1900-luvun alusta 2000-luvulle kuvaavat teemoittain mm. Pohjan kuntaa ja paikallisia ihmisiä. Toisen maailmansodan tapahtumista on oma lehtileikekokoelmansa.

Karttakokoelma

Arkiston karttakokoelmaan kuuluu noin 70 karttaa 1800- ja 1900-luvulta. Suurin osa kartoista on entisen Pohjan kunnan alueelta. Mukana on myös muutamia vanhoja kaupunki- ja maakarttoja ulkomailta.

Piirustuskokoelma

Noin 90 piirustuksen kokoelma kuvaa rakennuksia lähinnä entisen Pohjan kunnan alueella 1800- ja 1900-luvulla. Kokoelma sisältää myös muutamia piirustuksia tuotteista, joita Fiskars-yhtiö on valmistanut.

“Piirustus asuinrakennuksesta neljälle työläiselle Malmbergetin kaivoksilla”

Rakennuksen on suunnitellut A. Lax 17.1.1829 asunnoksi Malmbergin kaivosten kaivostyöläisille. Malmbergin kaivokset sijaitsivat Määrjärven rannalla Kiskon pitäjässä. Piirustuksessa näkyy rakennuksen pitkä sivu, pohjapiirros ja pääty. Kaivokset mainitaan ensimmäisen kerran Fiskarsin ruukinomistajan Johan Thorwösten aikana 1670-luvulla. Ne olivat toiminnassa vuosina 1670-1866.

Julistekokoelma

Kokoelmissa on noin 60 kappaletta julistetta 1800- ja 1900-luvulta, mukaan lukien mm. Pohjassa järjestettyjen tapahtumien mainosjulisteita.

Muotinäytöksen juliste

Julisteessa mainostetaan vuoden 1972 muotinäytöstä, jolla Pohjan Punainen Risti keräsi varoja toiminnalleen. Esityspaikkana oli Pojo Ungdomsföreningenin seurantalo Högåsa, joka sijaitsee lähellä Pohjan kirkonkylää. Myös Pojo Ungdomsföreningenin arkistoa säilytetään Pohjan paikallishistoriallisessa arkistossa.

Tutki omatoimisesti!

Fiskarsin ja Pohjan alueen historiaa voi tutkia myös tutustumalla esityksiin, oppaisiin ja tutkimusartikkeleihin, kohdassa digimuseo.

Tutustu digimuseoon

Jäikö jokin asia mietityttämään? Ota yhteyttä

Jonas Selenius

Arkistonhoitaja

+358 44 050 0854

arkivet@fiskarsmuseum.fi