Tutki & Opi > Digimuseo

Digimuseo

Vaikka meidän varsinaiset näyttelyt olisivat suljettuina, museossa voi vierailla digitaalisten esitysten ja oppaiden avulla. Digimuseon kautta museo on saavutettavissa myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta vierailla fyysisesti museossa. Digitaalisen materiaalin avulla voi syventää tietämystään ruukin historiasta museokäynnin aikana.

Audio-opas museon perusnäyttelyyn

Toivotamme teidät tervetulleiksi tutustumaan museoon tämän opastuksen myötä. Museokierros sopii mainiosti johdannoksi ruukin ja museon historiaan. Museon Youtube-kanavalta löydät myös lisää vastaavanlaista sisältöä.

Tarinasoittimen oppaat

Tarinasoitin.fi sivuston oppaat johdattavat sinut tutustumaan kiinnostaviin kohteisiin Fiskarsin ruukissa. Voit avata oppaiden sisällöt tietokonella, tabletilla tai älypuhelimella.

Europeana

Europeanan kautta eurooppalainen kulttuuriperintö on internetin kautta kaikkien saavutettavissa. Osoitteessa europeana.eu voi tutustua ruukin työntekoon liittyviin muistoihin, jotka kerättiin museon 70-vuotispäivänä.

Digitaalinen pakopeli Almas hemlighet

Almas hemlighet on Västnyländska kultursamfundetin Kulttuuritajotin- hankkeen tuottama ruotsinkielinen digitalinen pakopeli. Opetuspeli on suunnattu 9-luokkalaisille ja siinä on hyödynnetty Fiskarsin museon ja Pohjan paikallishitoriallisen arkiston materiaalia.

Avaa pakopeli

Loppu=Alku näyttelyn verkkoartikkelit

Lue lisää mielenkiintoisista aiheisista Fiskarsin ruukin lähihistoriassa. Artikkelit liittyvät Loppu=Alku – Fiskarsin ruukki teollisuudesta taiteeseen teemanäyttelyyn.

Lue lisää teollisuuden siirtymisestä pois Fiskarsista

Lue lisää arjesta ruukissa

Lue lisää ruukin rakennuksista

Lue lisää muutoksen arkkitehdeistä, Pohjan Kallesta ja Inko Lindbergistä

Lue lisää 1960- ja 1970-luvun uutuuksista

Lue lisää Onomasta

Lue Erja Huovilan Käsintehdyn paperin reseptikirja

Tutkimus­artikkelit

Fiskars 1649-2014

Voit tutustua Fiskarsin ruukin 365-vuotiseen historiaan tutustumalla artikkeleihin tai käymällä museon perusnäyttelyssä Elämää Fiskarsin ruukissa. Näyttely sijaitsee museon päärakennuksessa. Se rakennettiin luultavasti 1850-luvulla ja on toiminut alunperin konepajan konttorina.

Lue lisää: Fiskars 1649-2014

Fiskarsin ruukki sodasta teollisuuteen

Voit tutustua elämään Fiskarsin ruukissa vuosina 1940-1970 lukemalla artikkelit sekä käymällä museon uudistetussa näyttelyssä Leski & Poikamies Slaggbyggnadenin vintillä. Slaggbyggnaden rakennettiin vuonna 1842 ympärillä sijaitsevien pajojen työläisten ruokalaksi.

Lue lisää: Fiskarsin ruukki sodasta teollisuuteen

Artikkeleita ruukin lähihistoriasta

Lue Fiskarsin ruukin lähihistoriasta vuosilta 1960–1990, jolloin teollisuus hiipui ja taiteilijayhteisö aloitti toimintansa. Artikkelit liittyvät Loppu=Alku – Fiskarsin ruukki teollisuudesta taiteeseen -teemanäyttelyyn.

Lue lisää: Artikkeleita ruukin lähihistoriasta

Fiskarsin metsät ja metsänhoito

Suurten metsien ja laajojen vesistöjen ansiosta Länsi-Uusimaa oli otollinen paikka perustaa ruukkeja. Ruukin toimintaan ja masuunin pyörittämiseen tarvittiin nimittäin runsaasti puuhiiltä.

Lue lisää: Fiskarsin metsät ja metsänhoito

Fiskarsin mäkihyppyhistoria

Satuitko tietämään, että ruukissa on kilpailtu mäkihypyssä ja harrastettu lajia vuosikymmenien ajan? Fiskarsin ruukki oli keskeinen mäkihyppykilpailujen ja harrastajien keskus 1900-luvun alkupuolella.

Lue lisää: Fiskarsin mäkihyppyhistoria

Fiskarsin Lukaali 1896-2017

Fiskarsin kulttuuritoiminta oli vilkasta 1800-luvun lopulla. Ruukissa toimivien yhdistysten toiveena oli saada jäsentensä käyttöön kokoontumistilat. Lisäksi nuoriso tarvitsi tanssitilat. Ainoa tarjolla oleva paikka oli ahdas pesutupa,

Lue lisää: Fiskarsin Lukaali 1896-2017

Johan Jacob von Julin+Fiskars=200 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Johan Jacob ”John” Julin osti Fiskarsin ruukin. John Julinia on kutsuttu Fiskarsin toiseksi perustajaksi.

Lue lisää: Johan Jacob von Julin+Fiskars=200 vuotta

Karl Hugo Fröjd

Karl Hugo Fröjd (12.3 1889–6.1 1956) oli Fiskarsissa asunut työläinen. Hän työskenteli yläruukin alueella, ja tällä alueella sijaitsi raskaan teollisuuden työpajat ja tehtaat kuten konepaja, aurapaja, valssilaitos sekä valimo.

Lue lisää: Karl Hugo Fröjd

Karin von Julin

Karin von Julin (1871–1914), Albert ja Sophie von Julinin esikoinen, asui Fiskarsin ruukin päärakennuksessa Kivitalossa. Karin toimi vuorineuvoksen eli isänsä sihteerinä ja hänet tunnettiin aktiivisesta työstään Fiskarsin ruukin hyväksi. Sihteerinä Karin työskenteli ruukin konttorissa pitkiä päiviä,

Lue lisää: Karin von Julin

Ruukin juhla­perinteet

Fiskarsin ruukin täyttäessä 365 vuotta museo teki vuonna 2014 teemanäyttelyn ruukin juhlaperinteistä. Tutustu Fiskarsin ruukin tärkeisiin vuotuisjuhliin ja suosittuihin juhlaperinteisiin lukemalla artikkelit tai

Lue lisää: Ruukin juhla­perinteet

Yläruukin alue

Fiskarsin voi jakaa ylä- ja alaruukkiin, jotka ovat muodostuneet kahden risteävän kadun varteen. Torilta jokea ylöspäin sijaitseva yläruukin alue on rakentunut neljän vuosisadan kuluessa ruukin laajetessa.

Lue lisää: Yläruukin alue

Testaa kuka ruukkilainen olisit ollut 1800-luvulla