Tutki & Opi > Digimuseo

Digimuseo

Vaikka museon varsinaiset näyttelyt olisivat suljettuina, museossa voi vierailla digitaalisesti esitysten ja mediaoppaiden avulla. Digimuseon kautta museo on saavutettavissa myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta vierailla fyysisesti museossa. Digitaalisen materiaalin avulla voi syventää tietämystään ruukin historiasta museokäynnin aikana.

Museokierros

Toivotamme teidät tervetulleiksi tutustumaan museoon tämän esityksen myötä. Museokierros sopii mainiosti johdannoksi ruukin ja museon historiaan.

Mediaoppaat

Tarinasoittimen mediaoppaiden avulla pääsee tutustumaan museoon ja lähialueisiin Fiskarsissa digitaalisesti. Voit kuunnella vaikkapa kotisohvaltasi museon perusnäyttelyn opastuksen tai tutustua yläruukin vanhojen rakennusten tarinoihin kävellessäsi yläruukin kulttuuripolkua.

Europeana

Europeanan kautta eurooppalainen kulttuuriperintö on internetin kautta kaikkien saavutettavissa. Osoitteessa europeana.eu voi tutustua ruukin työntekoon liittyviin muistoihin, jotka kerättiin museon 70-vuotispäivänä.

Fiskars Heritage Walk

Ruukintirehtöörin tytär Karin von Julin herää henkiin AR-tekniikan avulla ja kertoo elämästään Fiskarsin ruukissa 1800-luvulla. Neljän eri kohteen tarinaan pääsee tutustumaan mobiililaitteen avulla, lataamalla ilmaisen ARILYN -sovelluksen sovelluskaupasta ja kiertämällä kohteita Fiskarsin ruukissa. Kohteet on merkitty Fiskarsin ruukin matkailukarttaan sinisellä tähdellä. Heritage Walkin on toteuttanut Fiskars Oyj ja Ideapuimala yhteistyössä Fiskarsin museon kanssa.

Tutkimus­artikkelit

Fiskars 1649-2014

Voit tutustua Fiskarsin ruukin 365-vuotiseen historiaan tutustumalla artikkeleihin tai käymällä museon perusnäyttelyssä Elämää Fiskarsin ruukissa. Näyttely sijaitsee museon päärakennuksessa. Se rakennettiin luultavasti 1850-luvulla ja on toiminut alunperin konepajan konttorina.

Lue lisää: Fiskars 1649-2014

Fiskarsin Ruukki sodasta teollisuuteen

Voit tutustua elämään Fiskarsin ruukissa vuosina 1940-1970 lukemalla artikkelit sekä käymällä museon uudistetussa näyttelyssä Leski & Poikamies Slaggbyggnadenin vintillä. Slaggbyggnaden rakennettiin vuonna 1842 ympärillä sijaitsevien pajojen työläisten ruokalaksi.

Lue lisää: Fiskarsin Ruukki sodasta teollisuuteen

Ruukin juhla­perinteet

Fiskarsin ruukin täyttäessä 365 vuotta museo teki vuonna 2014 teemanäyttleyn ruukin juhlaperinteistä. Tutustu Fiskarsin ruukin tärkeisiin vuotuisjuhliin ja suosittuihin juhlaperinteisiin lukemalla artikkelit tai

Lue lisää: Ruukin juhla­perinteet

Fiskarsin Lukaali 1896-2011

Fiskarsin kulttuuritoiminta oli vilkasta 1800-luvun lopulla. Ruukissa toimivien yhdistysten toiveena oli saada jäsentensä käyttöön kokoontumistilat. Lisäksi nuoriso tarvitsi tanssitilat. Ainoa tarjolla oleva paikka oli ahdas pesutupa,

Lue lisää: Fiskarsin Lukaali 1896-2011

Yläruukin alue

Fiskarsin voi jakaa ylä- ja alaruukkiin, jotka ovat muodostuneet kahden risteävän kadun varteen. Torilta jokea ylöspäin sijaitseva yläruukin alue on rakentunut neljän vuosisadan kuluessa ruukin laajetessa.

Lue lisää: Yläruukin alue

Testaa kuka ruukkilainen olisit ollut 1800-luvulla