Tutki & Opi > Digimuseo > Karl Hugo Fröjd

Karl Hugo Fröjd (12.3 1889–6.1 1956) oli Fiskarsissa asunut työläinen. Hän työskenteli yläruukin alueella, ja tällä alueella sijaitsi raskaan teollisuuden työpajat ja tehtaat kuten konepaja, aurapaja, valssilaitos sekä valimo.

Nuoruudessaan Fröjd työskenteli konepajalla, ja täällä valmistettiin muun muassa mekaanisia koneiden osia. Myöhemmin hän työskenteli aurapajalla, jossa Fiskarsin kuuluisat aurat valmistettiin. Fröjd-suku oli vanha Fiskars-suku, ja voikin olla että suvun aikaisemmat sukupolvet myös ovat työskennelleet yläruukin pajoilla ja tehtailla. Karl Hugo Fröjd oli myös Fiskarsin nuorisoseuran jäsen, ja tämän seuran tavoitteena oli edistää kristillisiä ja siveellisiä arvoja, isänmaallisuutta, yhtenäisyyttä, valistusta sekä nuorisohuvien kehitystä. Seuran kokouksissa harjoiteltiin kaksinpuhelua, esitettiin teatteria ja laulettiin yhteislaulua. Kerrotaan, että Fiskarsin lapset tämän takia olivat tottuneita kuulemaan laulua kodeissaan, ja näin oli varmasti myös Fröjdin kodissa.

Työläiset asuivat usein työpajojen lähellä sijaitsevilla asuinalueilla, ja asuminen kuului usein työläisten etuuksiin. Monet yläruukin työläisistä asuivat Kullassa, lähellä ruukkia sijaitsevissa idyllisissä punaisissa puutaloissa luonnon helmassa. Työ pajoilla ja tehtailla oli rankkaa ja likaista, ja nuoret pojat aloittivat usein jo noin 10 vuoden iässä työt oppipoikana tai juoksupoikana. Karl Hugo Fröjdin valmistaessa kyntöauran teriä takopuristimella, hän joutui työskentelemään aivan terästä sulattavan suuren uunin läheisyydessä, polttavien liekkien jatkuvassa paahteessa. Ruukki piti tosin hyvää huolta työläisistään, ja mahdollisti heille asumisen, koulunkäynnin, terveydenhuollon, kirjaston, sekä monipuolista vapaa-ajanvietettä ja yhdistystoimintaa.