Museoalue Hammarbacken
Fiskarsin museo sijaitsee Hammarbackenilla Fiskarsin yläruukissa. Hammarbacken (Vasaramäki) sai nimensä kankirautavasarasta, joka sijaitsi samalla paikalla Fiskarsinjoen yläjuoksulla jo 1600-luvulta lähtien. Yläruukki oli Fiskarsin raskaan teollisuuden keskittymä, sillä täällä sijaitsi myös konepaja, valimo, valssilaitos ja aurapaja.
1. Museon päärakennus – Vanha konttori
Museon päärakennuksesta löydät perusnäyttelymme, lipunmyynnin ja museokaupan. Päärakennuksessa järjestetään myös vaihtuvia teemanäyttelyitä.
Rakennus pystytettiin 1800-luvun puolivälissä konepajan konttoriksi ja konttoristien asuintiloiksi. Rakennuksen suunnittelija on tuntematon, koska rakennuksen alkuperäiset piirrokset eivät ole säilyneet. 1900-luvulla talossa asui useita työläisperheitä. Rakennuksesta tuli museo vuonna 1949 konttoristi Laura Holmströmin ja kätilö Gerda Gersin aloitteesta. Vuoden 2014 kunnostustöissä löydettiin vanhoja maali- ja tapettikerroksia, joita käytettiin perustana uusien pintakerrosten valinnalle. Seinät maalattiin matalla pellavaöljymaalilla, joka on pigmentoitu käsin eri sävyillä. Ikkunat kunnostettiin perinteisin menetelmin. Yläkerran Julin-huoneessa seinille rekonstruoitiin violetti sabluunamaalaus ja alkuperäinen puulattia otettiin esiin. Vanhat maali- ja tapettikerrokset ovat edelleen tallessa uusien pintojen alla. Kaikissa huoneissa on näkyvillä vanhoja maali- ja tapettikerroksia, niinkutsuttuja värirappuja.
2. Ulkorakennus ja leivintupa
Vastapäätä vanhaa konttoria olevassa punaisessa ulkorakennuksessa varastoitiin polttopuita ja puutarhatyökaluja. Rakennuksessa on myös yksi ruukin vanhosta leivin- ja mankelituvista, jotka olivat työläisperheiden yhteiskäytössä. Kesäisin leivintuvalta leijailee vastaleivotun leivän tuoksu ja samalla saattaa nähdä juuri pestyt pellavapyyhkeet roikkumassa pyykkinarulla. Leivintuvalla järjestetään monipuolista museo-opetusta, kuten esimerkiksi ruukinväen askareita, aikamatkoja ja työpajoja. Tuvan vierestä löydät valimon, jossa järjestetään metalliaiheisia työpajoja sekä Yläruukki-nimisen näyttelyn.
3. Slaggbyggnaden
Rakennus pystytettiin vuonna 1842 ruokalaksi yläruukin työntekijöille. Rakennustekniikka on erikoinen ja vastaavia rakennuksia tuskin on Suomessa kovinkaan monia. Punatiilestä pystytetyt seinät on keskeltä täytetty murskatulla kuonatiilellä. Tästä syystä rakennusta kutsutaan nimella Slaggbyggnaden (kuonatiilirakennus). Asuntopulan myötä rakennus käytettiin myöhemmin asuntona useille työläisperheille ja yksin asuville ihmisille. Vuonna 1970 talo tyhjeni asukkaista ja jäi autioksi, kunnes museo vuonna 1983 otti rakennuksen haltuunsa ja kunnosti sen näyttelytiloiksi. Yläkerrassa on nähtävissä muun muassa lesken asunto ja poikamieskämppä. Nykyisin rakennuksen alakerrassa sijaitsee museon toimisto ja Café Hammarbacken. Viihtyisässä kahvilassa voi nauttia vaikka tuoreista korvapuusteista kahvikupin kera.
Hyvä tietää ennen vierailua
Kutsumme kaikki tervetulleiksi museoon sukupuoleen, ikään, etnisyyteen, uskontoon, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai kehitysvammaan katsomatta. Valitettavasti museoalueemme ei tällä hetkellä ole esteetön, mutta teemme aktiivisesti töitä asian parantamiseksi. Ottakaa yhteyttä etukäteen niin suunnittelemme yhdessä museoelämyksestänne parhaan mahdollisen.