Tutki & Opi > Digimuseo > Fiskarsin höyryveturi ”Pikku-Pässi” vuodesta 1891 > Yksi veturi, kaksi ruukkia, lukemattomia muistoja

Autoliikenteen kehittyessä päätettiin vuonna 1952 lopettaa rautatieliikenne Fiskarsin radalla. Se oli muuttunut kannattamattomaksi ja vanhanaikaiseksi, ja korvattiin lopulta kuorma-autoilla. Viimeinen kerta, kun Pikku-Pässi kulki Fiskarsin läpi, oli 4. lokakuuta 1952, Lyckoskrinet-radiolähetyksen yhteydessä. Siitä huolimatta veturi jatkoi kuljetustehtäviä Åminneforsin ruukilla vuoteen 1958 asti.

Åminneforsin Pikku-Pässi vuonna 1958 samoilla raiteilla joita Fiskarsin Pikku-Pässikin kulki. Kuva: Fiskarsin museon kokoelmat.

Vuonna 1958 Pikku-Pässi, silloin tunnettu myös nimellä Fiskarsin Pässi, oli edelleen liikenteessä Åminneforsissa ainakin helmikuusta syksyyn. Se kuljetti teollisuuden raaka-aineita ja tuotteita eri tehtaista punnitustaloon ja Pohjankurun satamaan. Kun laiva saapui satamaan, rautaa, joka toimi raaka-aineena, kuljetettiin tehtaalle veturin avulla.

Fiskarsin Pikku-Pässi oli pienin Åminneforsin vetureista, ja sen pääpolttoaine oli kivihiili. Kaksi muuta veturia, Pikku-Pässi ja Iso-Pässi, käyttivät polttoaineenaan puuhalkoja.

Syksyllä 1958 ne kaikki poistettiin lopullisesti käytöstä.

Pikku-Pässi pelastetaan romutukselta

Vuonna 1958 Pikku-Pässi vietiin Åminneforsin martinlaitokseen romutettavaksi yhdessä muiden vetureiden kanssa. Romuttamolla siitä irrotettiin messinkiosia ja pieniä laitteita kierrätystä ja uudelleenkäyttöä varten.

Fiskarsin Pikku-Pässi (keskellä) romuttamolla kahden ystävänsä kanssa, Åminneforsin Pikku-Pässi (vasemmalla) ja Iso-Pässi (oikealla). Kuva: Fiskarsin museon kokoelmat.

Toimistonhoitaja Laura Holmström, joka oli perustanut Fiskarsin museon vuonna 1949 yhdessä kätilö Gerda Gersin kanssa, huomasi, että kulttuurihistoriallisesti arvokas veturi oli vaarassa tuhoutua. Hän kääntyi Fiskars Oy:n puoleen, joka vuonna 1959 lahjoitti veturin museolle.

Laura Holmströmin (1887-1965) muotokuva. Kuva: Atelier Apollo, Fiskarsin museon kokoelmat.

Holmströmin aloitteesta Fiskarsin kotiseutuyhdistys pelasti Pikku-Pässin romuttamiselta, ja siitä tuli Suomen vanhin säilynyt kapearaiteinen veturi. Se lisättiin Fiskarsin museon kokoelmaan ja asetettiin muistomerkiksi Fiskarsin ruukkiin, jossa se on ollut arvostettu osa paikallista kulttuuriperintöä.

Vuonna 1974 Fiskarsin autoverstas, Pojo platsförvaltning, korjasi veturia Kaino Laaksosen johdolla.

Mutta mikä tekee pysähtyneestä, vanhasta veturista niin tärkeän? Se toimii muistona ajasta, jolloin rauta ja teollisuus olivat Fiskarsin kehityksen ytimessä.

Kaino Laaksonen työskentelee Pikku-Pässin Parissa vuonna 1974. Kuva: Fiskarsin historiallisen arkiston kokoelmat.

Pikku-Pässi muistomerkkinä

Veturi on ollut merkittävä nähtävyys, erityisesti lapsille, jotka kiipeilivät sen päälla ja poseerasivat valokuvissa jo kauan ennen selfieitä ja sosiaalista mediaa. Vuosien saatossa Pikku-Pässi on ikuistettu valokuviin, matka-, luokka- ja hääkuviin, sekä postikortteihin, mikä on vakiinnuttanut sen paikan elävänä osana Fiskarsin kulttuuriperintöä.

Veturi on ollut esillä kolmessa eri paikassa Fiskarsissa:

1959–1974: Museon yläpuolella Konepajan lähellä, nykyisen Nikarin vieressä. Kuva: Fiskarsin museon kokoelmat.

1974–1989: Hienotaepajan luona (aikaisemmin Hotel Tegel, nykyinen Hotel Thorby). Kuva: Fiskarsin museon kokoelmat.

1989–2016: Lähellä paloasemaa, keskellä ruukkia. Kuva: Fiskarsin museon kokoelmat.

Pikku-Pässi kunnostetaan Jokioisissa

Vuonna 2016 Fiskarsin museo käynnisti uuden hankkeen Pikku-Pässin säilyttämiseksi tuleville sukupolville, yhteistyössä Fiskarsin yhtiön ja Fiskarsin kotiseutuyhdistyksen kanssa, museonjohtaja Emi Ingon johdolla. Päätettiin, että veturi kunnostettaisiin Höyrywelho-yrityksen toimesta Jokioisissa.

Veturi siirrettiin Jokioisiin ja sen kuljetus herätti suurta kiinnostusta. Fiskarsin päiväkodin lapset ja useat toimittajat olivat paikalla dokumentoimassa tapahtumaa. Monet pohtivat palaisiko Pikku-Pässi alkuperäiselle paikalleen, sillä se oli ollut olennainen osa Fiskarsin ruukkialuetta yli 50 vuoden ajan. Ennen sitä se oli ollut aktiivisessa käytössä 67 vuotta, mikä tarkoittaa, että vuonna 2025 veturi on saavuttanut vaikuttavan 134 vuoden iän.

Pikku-Pässiä valmistellaan nostoon ja muuttoon Jokioisiin 12. joulukuuta 2016. Kuva: Fiskarsin museon kokoelmat.
Leikkiveturi, tai Leikki-Pässi, seisoo nyt Pikki-Pässin entisellä paikalla, ja oikealta löytyvä taulu kertoo Pelastetaan Pässi-varainkeruukampanjasta Pikku-Pässin kunnostusta ja veturitallin rakentamista varten. Kuva: Fiskarsin museon kokoelmat.

Pikku-Pässin jättämän aukon korvattiin samalle paikalle sijoitetulla leikkiveturilla.

Pikku-Pässi eilen, tänään ja huomenna

Keväällä 2025 Fiskarsissa aloitettiin veturitallin rakentaminen Pikku-Pässin paluuta varten. Kunnostuksen aikana sen viedyt ja ruostuneet osat korvattiin uusilla, toimivilla osilla, ja veturi sai takaisin alkuperäisen punamustan värinsä.

Pikku-Pässiä kunnostetaan Höyrywelholla vuodesta 2016 saakka, tämä kuva vuodelta 2022. Veturi oli kauttaaltaan ruosteen peitossa. Kuva: Höyrywelho Oy, Fiskarsin museon kokoelmat.
Pikku-Pässi sai takaisin alkuperäisen punamustan värinsä. Tämä kuva otettiin vuonna 2022, ja kunnostus on edennyt siitä huomattavasti vuoteen 2025 mennessä. Kuva: Jyrki Längman, Fiskarsin museon kokoelmat.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan – mikä ei aina ole ollut itsestään selvää tämän veturin pitkän historian aikana – Pikku-Pässi palaa Fiskarsiin kesäkaudeksi 2026, juhlistaen samalla 135-vuotista taivaltaan.

Pikku-Pässin veturitallia rakennetaan Veitsitehtaan edustalla 20. toukokuuta 2025. Kuvassa näkyvien autojen rekisterikilvet ovat sensuroitu. Kuva: Katarina Willberg, Fiskarsin museon kokoelmat.

Vaikka Fiskarsin rata hiljeni ja modernit kuljetusmuodot ottivat sen paikan, Pikku-Pässi säilyi elävänä muistoissa. Kiitos määrätietoisten säilyttämispyrkimysten, veturi pelastettiin ja palaa pian Fiskarsiin, nyt suojattuna säältä omassa veturitallissaan. Pikku-Pässi on monumentti menneisyydelle – muistutus alueen teollisesta aikakaudesta ja ihmisistä, jotka sen rakensivat. Paikoillaan seisova veturi saattaa vaikuttaa merkityksettömältä, mutta sen historia kaikuu sukupolvien halki, menneisyyden höyryn leijuessa yhä Fiskarsin yllä.

Pikku-Pässi kuljettaa Fiskarsin auroja vientiä varten. Kuva: Fiskarsin museon kokoelmat.

Pikku-Pässi oli enemmän kuin pelkkä veturi – se oli elinehto, kehityksen, tulevaisuuden uskon ja edistyksen symboli. Sen tunnusomainen rytmikäs jyskytys yhdisti Fiskarsin muuhun maailmaan, mahdollistaen tehokkaamman kaupankäynnin ja kuljetukset, ja siitä tuli keskeinen osa monien ihmisten arkea. Se kulki pitkin kiskoja, sen tasainen puuskutus osa ympäristöä – aina läsnä, aina kuultavissa sille, joka osasi kuunnella. Pikku-Pässi yhdisti teollisuuden, työntekijät ja yhteisön, muovaten Fiskarsista paikan, jossa eteenpäin katsova asenne ja kova työ kävivät käsi kädessä.