“Oikein vanha vuorineuvos” Julin
Johan Jacob Julinin suku periytyy södermalmilaisesta Julitan pitäjästä Ruotsista. Isä Johan vanhempi syntyi Västeråsissa ja kouluttautui apteekkariksi. Hän muutti Suomeen vuonna 1762 ja asettautui lopulta Ouluun, missä hän meni naimisiin Albertina Karbergin kanssa. Johan Jacob, joka kutsui itseään Johniksi, syntyi vuonna 1787. Hän valmistui ylioppilaaksi Uppsalasta ja jatkokouluttautui apteekkariksi. Vuonna 1811 hän osti akatemia-apteekin Turusta ja meni muutamaa vuotta myöhemmin naimisiin nuoruuden rakkautensa Lise Keckmanin kanssa. Onni jäi lyhyeksi, sillä sekä Lise että heidän yhteinen tyttärensä kuolivat muutamaa vuotta myöhemmin. Saadakseen muuta ajateltavaa, Johan Jacob päätti lähteä opintomatkalle Ruotsiin ja Englantiin. Tavoitteena oli tutustua kaivos- ja teollisuustoimintaan.
Apteekin lisäksi Julin aloitti Turun vuosinaan lääkevalmisteiden valmistamisen. Hän oli myös tupakkatehtaan, laivanrakentamon ja siirtomaakaupan osakas. Julin oli lisäksi kiinnostunut sosiaalisista oloista ja olikin mukana kehittämässä Suomen kansakouluopetusta ja säästöpankkitoimintaa. Englantilaisten esikuvien mukaan hän perusti 1820-luvulla Turkuun ensimmäisen Bell-Lancaster-koulun, jonka opetusmetodin mukaan kokeneemmat oppilaat auttoivat nuorempia. Lisäksi hän perusti Suomen ensimmäisen säästöpankin. Julinia kiinnosti myös terveydenhoito sekä köyhien olot. Hän tarjosikin köyhille kaksi ilmaista sairaalapaikka Turun Akatemian sairaalasta.
Vuonna 1821 Julin meni naimisiin papin tyttären, englantilaisen Emily Lindsayn kanssa. Emily kuitenkin menehtyi jo vuonna 1835. Myös kolmas vaimo Charlotta Jägerskiöld menehtyi lapsivuoteelle vain kolme vuotta avioliiton alkamisen jälkeen. Charlottan sisko Louise piti huolta äidittömiksi jääneistä Helene- ja Hanna-tyttäristä sekä aiemmassa liitossa syntyneestä Emil-pojasta. Jonkin ajan päästä Louise ja Johan Jacob menivät naimisiin ja saivat omia lapsia. Heidän Albert-pojastaan tuli myöhemmin Fiskars osakeyhtiön ensimmäinen johtaja.
Julin osti Fiskarsin ruukin vuonna 1822. Hän kehitti ruukkitoimintaa kuparin- ja raudanjalostuksen suuntaan. Englannin matkoilla oli suuri vaikutus siihen, miten Julin 1800-luvulla kehitti ruukkiyhteisöä toimivaksi kokonaisuudeksi. Julin ajatteli, että työntekijöiden sosiaalisiin olosuhteisiin kannatti panostaa. Tämä erotti Fiskarsin ruukin muista tuon ajan ruukeista. Työntekijät saivat asunnot, viljelypalstan ja muita tarpeellisuuksia, kuten polttopuuta. Julin perusti ruukkiin myös koulun ja palkkasi ruukinlääkärin. Johan Jacob aateloitiin von Juliniksi vuonna 1849. Hänen mottonsa oli ”Toimi, Totuus, Toivo”.
Lähteet ja kirjallisuus:
Holmström, Laura. Minnen från Fiskars. 1994.
Klevdal, Nils. Fiskars i dag och för 300 år sedan. 1949.
Nikander, Gabriel. Fiskars bruks historia. 1929.
Julkaisemattomat lähteet:
Lovén, Hanna. Minnen upptecknade av professorskan.