Tutki & Opi > Digimuseo > Käsintehdyn paperin reseptikirja

Tomasbölen paperimyllystä se alkoi

Vuonna 1667 Suomeen perustettiin ensimmäinen paperimylly Tomasbölen virran varrelle noin 8 km linnuntietä Fiskarsista lounaaseen. Perustaja, piispa Johannes Gezelius tarvitsi kotimaista paperia kirjapainoonsa Turkuun. Paperimestarit Bertil ja Mårten Obenher tulivat apuun ja hankkivat tarvittavat tiedot ja välineet Uppsalan paperimyllystä. Paperimyllyt käyttivät paperinvalmistukseen tuolloin lumppua, käytettyjä kankaita. Lumppua saatiin vähäinen määrä Uppsalasta ja niiden lisäksi piispa Gezelius järjesti raaka-aineen keruutempauksia Suomessa. Ikävä kyllä lumppua oli niukasti ja se oli huonolaatuista. Alkuaikoina tehtaassa valmistettiin ”oikein hyvää kirjoituspaperia” jota Gezelius käytti kirjeenvaihdossaan. Myöhemmin tehtiin etupäässä painopaperia ja kartonkia, joille painettiin hengellistä kirjallisuutta ja oppikirjoja Turun kirjapainossa. Tärkein teos, jonka painatukseen Tomasbölen paperia käytettiin, oli Gezeliuksen raamatun laitos (1683-85) joka käsitti 1572 sivua, painoksen ollessa noin 2200 kappaletta. Tomasbölen tamppilaitoksen jyskytys lakkasi 1713 toimittuaan vain 46 vuotta.

Kankaasta paperiksi

Ensimmäiseksi valmistetaan kankaista paperimassa. Kankaat pilkotaan pieniksi paloiksi ja hienonnetetaan. Kankaiden väri siirtyy sävyiksi paperiin. Ennen hollanterin eli paperimassan hienonnuskoneen keksimistä, kankaat mädätettiin, jotta ne hajosivat helpommin. Sen jälkeen massa kaadetaan isoon vesiammeeseen eli kyyppiin, ja nostetaan sieltä viiran avulla. Viiraverkon päällä on dekleri, eli arkinrajaaja, joka otetaan pois veden valuttua verkon läpi.

Seuraavaksi paperiarkki kumotaan märälle huovalle. Korkea pino huopia ja paperiarkkeja prässätään voimakkaasti jotta suurin osa vedestä poistuu. Seuraava vaihe on kaksi päivää kestävä papereiden kuivatus pahvien välissä. Lopuksi valmiita paperiarkkeja voidaan pintaliimata, mikäli se on tarpeen, tulevaa käyttöä ajatellen.

Porkkanapaperin resepti

Parasta paperia!

Käsintehty paperi on happovapaata ja museolaatuista. Se sopii piirtämiseen, kirjoittamiseen, tulostamiseen, syväpainoon, askarteluun, lahjapaperiksi, korttipohjaksi ja sisustuselementiksi.

Käsintehty paperi sopii kaikkeen mahdolliseen tekemiseen, jossa paperin kauneudella ja kestävyydellä on merkitystä.

Tämä minun kirjani

Kaikki tämän kirjan sivut ovat käsintehtyä lumppupaperia. Ne on valmistettu periaatteessa samalla reseptillä kuin paperit Suomen ensimmäisessä paperimyllyssä tai Kiinassa noin 2000 vuotta sitten, kun paperinvalmistus keksittiin.

Olen tehnyt paperia tällä tekniikalla Fiskarsissa 21 vuotta ja käynyt opiskelemassa Japanissa Washipaperin valmistusta.

Olen myös kirjansitoja eli olen tehnyt tämän kirjan paperin, sidonnan sekä kannet!

Säynätsalossa huhtikuussa 2022 Erja Huovila