Utforska och lär > Digitala museet > Receptbok för handgjort papper

DET BÖRJADE I TOMASBÖLE PAPPERSKVARN

Finlands första papperskvarn grundades år 1667 invid Tomasböle ström, cirka 8 km sydväst om Fiskars fågelvägen. Grundaren, biskop Johannes Gezelius behövde inhemskt papper till sitt boktryckeri i Åbo. Pappersmästarna Bertil och Mårten Obenher kom till hjälp och skaffade behövliga uppgifter och redskap från Upsala papperskvarn. På den tiden använde papperskvarnarna lump, begagnade tyg, för pappersframställning. Man fick en liten mängd lump från Upsala och därutöver ordnade biskop Gezelius jippon för att samla in råvaror i Finland. Tyvärr fanns det knappt om lump och den var av dålig kvalitet. I början framställdes i fabriken ”riktigt bra skrivpapper” som Gezelius använde i sin korrespondens. Senare gjordes främst tryckpapper och kartong på vilka trycktes andlig litteratur och läroböcker i Åbo boktryckeri. Det viktigaste verket där man använde papper från Tomasböle var Gezelius’ bibel, upplaga 1683–85 som innefattade 1572 sidor med en upplaga på cirka 2200 exemplar. Dundret i Tomasböle stampfabrik upphörde 1713 efter att ha fungerat i blott 46 år.

FRÅN TYG TILL PAPPER

Först tillverkar man pappersmassa av tyg. Tygen styckas till små bitar och finfördelas. Tygens färg omvandlas till nyanser i papperet. Innan hollandern, som var en maskin för malning av pappersmassa, uppfanns fick man papperet att förruttna för att det lättare skulle gå sönder. Efter det hälldes massan i ett stort vattenkar och lyftes upp av en textilremsa av det slag som används i pappersmaskiner. Ovanpå textilnätet är en dekler, alltså en avgränsare för pappersark som tas bort när vattnet runnit genom nätet. Sedan stjälper man upp pappersarket på en våt filt. Den höga traven av filtar och pappersark pressas kraftigt för att få bort största delen av vattnet. Följande skede är torkningen av papperen mellan kartongskivor, som räcker två dagar. Till slut kan man ytlimma , om det behövs, med tanke på vad papperen ska användas till.

BÄSTA PAPPRET

Handgjort papper är syrafritt och av museal kvalitet. Det lämpar sig för ritning, skrivning, duplikat, djuptryck, pyssel, presentpapper och som kortbotten och till inredning. Handgjort papper passar till allt möjligt där det har betydelse att papperet är vackert och hållbart.

DENNA MIN BOK

Alla sidor i den här boken är av handgjort lumppapper. De är gjorda i princip med samma recept som papperen i Finlands papperskvarn eller i Kina för cirka 2000 år sedan då papperstillverkningen uppfanns. Jag har gjort papper med denna teknik i Fiskars i 21 år. Jag har studerat tillverkningen av Washipapper i Japan.

Jag är också bokbindare så jag har bundit sidorna och omslagen i denna bok!

Säynätsalo, april 2022 Erja Huovila