Besök oss > Bra att veta innan besöket

Bra att veta innan besöket

Öppettider 2024

Öppet:

1.6-31.8 mån-sön 11-17
1.9-31.5 ons-sön 11-16

Museet är stängt:

Första maj 1.5
Kristi himmelfärdsdag 9.5.
Midsommar 21-23.6
Självständighetsdagen 6.12
Julhelgen 24-26.12
Nyårsdagen 1.1
Trettondagen 6.1

Biljetter

6 €/vuxen
4 €/rabattbiljett
Under 18 år gratis
30€/öppning utanför normal öppettid

Rabattbiljetten gäller för studeranden som uppvisar studiekort, pensionärer, arbetslösa och grupper på minst 10 deltagare.

Vi accepterar även museikort som betalningsmedel. Om du inte har ett museikort från tidigare så kan du köpa ett vid biljetkassan. Mer info om museikortet hittar du på museot.fi.

Inträdesbiljett och museikort kan även betalas med ePassi-appen.

Fritt inträde

Barn under 18 år, krigsveteraner och Lottor, personer som uppvisar presskort, hembygdsföreningen medlemmar och museianställda samt assistenter till handikappade är välkomna till museet avgiftsfritt.

Under vintersäsong 1.12.2023- 30.4.2024 erbjuder vi, första lördagen i månaden, fritt inträde till alla. Gratis lördagar är 3.2, 2.3, 6.4.

Till många av museets evenemang är det också fritt inträde. Bekanta dig mer våra evenemang här.

Tillgänglighet

Vi välkomnar alla slags besökare till vårt museum oavsett kön, ålder, etnicitet, religion, sexuell läggning och funktionshinder. Tyvärr är museiområdet för tillfället inte hinderslöst. Ta därför gärna kontakt på förhand så planerar vi ert besök så att ni ska få en så givande upplevelse som möjligt! I vårt pågående projekt Rädda bässen strävar vi till att förbättra tillgängligheten av kulturarvet de inkommande åren. För personliga assistenter uppbär vi ingen inträdesavgift. Våra guider hjälper gärna till vid behov!

Tillgänglighet för rörelsehindrade

Museets byggnader är för tillfället svåråtkomliga för rörelsehindrade. Beakta att rummen är små och det finns trösklar och trappor. Våra guider hjälper gärna till!

Information och biljettförsäljning

Infodisk och biljettförsäljning finns i museets huvudbyggnad på Åkerraden 13. Byggnaden har trappa till ytterdörren och trösklar.

Tillgänglighet för personer med synnedsättning

För personer med synnedsättning eller specialbehov finns vissa föremål i våra utställningar som får beröras. Vi har även några interiörer som kan upplevas med alla sinnen. Observera att byggnaderna är svåråtkomliga på grund av trappor och trösklar och att vissa av utställningarna är svagt belysta.

Assistanshundar

Assistanshundar är välkomna till museet.

Audioguider

Audioguider och digitala presentationer av våra utställningar och föremål hittar du under digitala museet här på hemsidan.
Länk till digitala museet

Guidade turer och verkstäder för grupper med specialbehov

Vi arrangerar gärna guidade turer och pröva-på-verkstäder anpassade enligt specialbehov. Tag kontakt på förhand!

Parkering och busshållplats

Parkeringsplatser finns vid Åkerraden 26 precis intill museiområdet. Från parkeringen ska man gå ca 50 m uppförsbacke för att nå museets huvudbyggnad och biljettförsäljningen. Vid behov går det att köra upp till huvudbyggnaden med personbil eller turbuss. Observera att den övre parkeringen har begränsat antal platser och att det inte finns någon reserverad inva- eller bussparkeringsruta. Närmaste busshållplats finns vid Fiskars torgområde ca 600 m från museiområdet.

Café Hammarbacken

Café Hammarbacken finns i Slaggbyggnaden på Åkerraden 26. För att nå kaféet behöver man ta sig upp för en sluttning med grus. Dörröppningen har tröskel. Sittplatser finns även i trädgården och på ett plant gräsområde i närheten av parkeringen. Personalen hjälper vid behov!

Toaletter

Besökartoaletter finns i museets huvudbyggnad (andra våningen), Åkerraden 13 och i Café Hammarbacken, Åkerraden 26. I kaféets toalett finns även skötbord. Toaletterna är tyvärr inte handikappanpassade. Avgiftsfria toaletter finns även vid Fiskars torgområde.

Bra att veta för grupper

Grupper är välkomna till museet! För att en guidad tur skall bli så givande som möjligt för er grupp har vi begränsat deltagarantalet till högst 20 personer/guidning. För större grupper kan vi under sommarsäsongen erbjuda guidning i mindre grupper parallellt.

Bokning och betalning

Gruppbesök bör alltid bokas på förhand via museets kansli: info@fiskarsmuseum.fi. Annulleringar bör göras senast föregående vardag före klockan 16. För icke annullerade bokningar debiterar vi full avgift.

För guidningar utanför öppethållningstid och under helger är avgiften minst 105 €/grupp och till verkstädernas pris tillkommer 7€/person.

Besöket betalas antingen vid museets kassa i samband med besöket (vi föredrar bankkort) eller per faktura. Vill ni ha faktura var vänlig och meddela faktureringsadressen i samband med bokningen. Vid fakturering tillkommer en faktureringsavgift på 5,00 €.

Läs mer om våra program för grupper under gruppbokning.

Skol- och dagisgrupper

För skol- och dagisgrupper kan vi erbjuda mångsidig verksamhet på museet. Genom våra upplevelsebaserade tidsresor, barnanpassade guidningar, aktiviteter och verkstäder kan man bekanta sig med händelser och fenomen från brukets historia. Tag gärna kontakt på förhand så planerar vi ert museibesök tillsammans!

Observera att gruppledaren ansvarar för gruppen under hela besöket. Det ka vara bra att påminna eleverna att man inte får röra i föremålen i museets utställningar. Vid tidsresor, verkstäder och aktiviteter används föremål från en separat rekvisitasamling. Lärare är välkomna att bekanta sig med museet på förhand och man får gärna be om förhandsmaterial.

Tyvärr är tillgängligheten begränsad i våra pedagogiska utrymmen. Det finns trösklar och till en del utrymmen även trappor. Gruppstorleken till våra olika program är anpassad enligt utrymmenas storlek. Tidsresor, verkstäder och guidningar är avgiftsbelagda, men museets utställningar kan besökas avgiftsfritt av alla under 18-år. Av gruppledare tar vi ingen inträdesavgift.

Läs mer om våra olika program för skol- och dagisgrupper.