Tutki & Opi > Digimuseo > Ruukin juhla­perinteet > Yhtiön juhlavuodet

Yhtiön juhlavuodet

Fiskars Oyj Abp on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva pörssiyhtiö, jonka pohja on Fiskarsissa vuonna 1649 alkanut ruukkitoiminta. Tänä vuonna 2014 Fiskars viettää toimintansa 365-vuotisjuhlaa. Juhlavuosia on juhlittu näyttävästi jo ainakin 1800-luvulta lähtien Fiskarsin toiminnan täyttäessä 250 vuotta vuonna 1899. Museolle erityisen tärkeäksi juhlavuodeksi nousee 300-vuotis juhlinta vuonna 1949, jonka yhteydessä kotiseutuyhdistys avasi Fiskarsin museon. Museon avaaminen oli yksi juhlavuoden päätapahtumista ja nyt 65 vuotta myöhemmin museo juhlistaa omaa taivaltaan uusitulla perusnäyttelyllä.

Vuonna 1896 rakennettu seuraintalo Lukaali toimi vuoden 1899 250-vuotisjuhlien päänäyttämönä. Ilmaus on osuva sillä juhlissa vieraita viihdytettiin nimenomaan teatterin avulla. Juhlia varten oli Paul Fager kirjoittanut näytelmän ”En midsommarsafton på Fiskars 1650”. Näytelmä sijoittuu nimensä mukaisesti juuri vuotta aiemmin perustettuun kesäiseen Fiskarsin ruukkiin. Näytelmässä esiintyvät Thorwösten perheen lisäksi muun muassa kalastaja Anders vaimonsa Lisan kanssa, sekä seppä Kalle, joka ihailee suuresti Thorwösten palvelustyttö Lisaa. Näytelmän lisäksi vieraat saivat nauttia pihvi-illallisesta, jälkiruokana tarjoiltiin pannukakkua ja hedelmäkeittoa. Juhlapöydän arvovieraisiin kuuluivat myös Fiskars-yhtiön silloinen johtaja ja Kivimuurin isäntä vuorineuvos Albert von Julin sekä hänen vaimonsa Sophie von Julin. Pariskunnan tyttäret vastasivat tarjoilusta ja muutenkin juhlien ohjelmasta yhdessä tehtaan virkamiesten kanssa.  

Lukaali toimi jälleen yhtenä päänäyttämöistä ruukin juhliessa 300-vuotisjuhlaansa. 31.10.1949 järjestettyihin pääjuhliin oli kutsuttu yli 800 vierasta ja juhlapaikkana toimi Lukaalin lisäksi aurapaja. Juhlat alkoivat aamulla kello yhdeksän lipun salkoon vedolla kunnialaukausten säestäessä toimenpidettä. Tätä seurasi kunniakäynti Fiskarsin kaatuneiden muistopatsaalla. Varsinainen pääjuhla alkoi aurapajalla kello yksi. Juhlissa palkittiin 432 Fiskarsin uskollista työntekijää ja lisäksi vieraat saivat nauttia laulu- ja musiikkiesityksistä, puheista sekä runonlausunnasta. Kahvitarjoilun jälkeen siirryttiin iltamiin Lukaalille, jossa esitettiin muun muassa Fiskars-elokuva sekä Nanny Westerlund-Serlachiuksen juhlavuoden kunniaksi kirjoittama Kronikkanäytelmä. Illan kruunasivat vielä tanssit aurapajalla sekä tilaisuudessa järjestetty ilotulitus.

300-vuotisjuhla nosti esille vahvasti Fiskarsin menneisyyttä ja kunnioitti ruukin vanhoja työntekijöitä sodanjälkeisen kotiseuturakkauden ja jälleenrakentamiskauden hengessä. Juhlissa nostettiin vahvasti esille Fiskarsin ruukin synty sekä von Julinien 1822 alkanut ja silloin jo neljä sukupolvea kestänyt uuttera työ ruukin hyväksi. Ruukin juhlavuoden pääjuhlassa samoin kuin juhlajulkaisussa pääosaan nousevat arkiset tarinat ruukin asukkaista sekä ympäristöstä. Toisesta maailmansodasta selvinnyt Fiskars-yhtiö eli yhtä kukoistuskausistaan 1949 juhlavuoden aikana ja tuotanto sekä Fiskarsissa että yhtiön omistamissa Billnäsin ja Åminneforsin tehtaissa oli voimissaan.

Maailma muuttui paljon 50 vuoden aikana ja niin myös Fiskars vuoteen 1999 mennessä. Tehtaiden toiminta Fiskarsissa loppui 1980-luvulle tultaessa ja ruukkia uhkasi jopa täydellinen autioituminen. Fiskars yhtiön varatoimitusjohtajan ja ruukin kiinteistöpäällikön Ingmar Lindbergin ansiokkaan näkemyksen ja uutteran houkuttelutyön johdosta Fiskars kuitenkin heräsi uudestaan eloon. Tällä kertaa vallan erilaisella tavalla. Lindbergin ajatus oli tarjota Fiskarsissa käsityöläisille, muotoilijoille ja taitelijoille halpoja asuin- ja työtiloja ja näin ollen pitää ruukki eläväisenä, asuttuna ja toimivana. Näkemys tuotti todellista tulosta ja nykyään Fiskars tunnetaan Suomessa ja aina ulkomaita myöden omaleimaisena käsityön ja taiteen keskuksena. Kolme vuotta aiemmin vuonna 1996 perustettu käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma oli näkyvästi esillä 350-juhlavuoden tapahtumissa ja houkutteli jo tuolloin ruukkiin noin 100 000 kävijää vuodessa.

Uudelleen elävöityneessä ruukissa juhlittiin 1999 designin ja kansainvälisyyden hengessä. Fiskars yhtiö oli vuosikymmeninen saatossa kasvanut kansainväliseksi suuryritykseksi ja 1967 lanseeratut Fiskarsin oranssit sakset olivat jo nousseet todelliseksi käsitteeksi. Fiskars on maailmallakin tunnettu laadustaan ja sitä edustavat myös paikalliset pienyrittäjät. 300-vuotisjuhlien henkeen voi etsiä yhtäläisyyksiä myös kansallisesta tilanteesta, jossa oli selvitty 1990-luvun alun pahasta lamasta ja tulevaisuus täyttyi nousukauden ansiosta jälleen suurilla toiveilla.

Fiskarsin 350-juhlavuoden pääjuhlat järjestettiin Kuparipajan mustassa(?) salissa. Juhliin oli kutsuttu yli 400 vierasta, joiden joukossa olivat myös Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari vaimonsa Eeva Ahtisaaren kanssa. Juhlallisuudet alkoivat kello neljältä iltapäivällä ja perinteitä kunnioittaen avausesityksestä vastasi Pohjan nuorisokuoro. Esitystä seurasi Fiskars Oyj Abp:n hallituksen puheenjohtajan Göran J. Ehnroothin kansainvälisesti kolmella kielellä pitämä puhe. Puheet ja musiikkiesitykset jatkuivat pitkin iltaa, joka huipentui ylelliseen illalliseen.

Kuparipajan valkoiseen saliin oli koottu juhlavuoden kunniaksi Fiskarsin tuotteita esittelevä näyttely ”Fiskars Tänään”, jonka suunnittelusta vastasivat Barbro Kulvik ja Antti Siltavuori. Samat suunnittelijat kokosivat näyttelyn myös Helsingin Design Forumin, jossa esiteltiin Fiskarsin tuotteen syntyä ideasta, kehityksen kautta valmiiksi tuotteeksi. Yhtiö juhlisti taivaltaan lisäksi kahdella kirjajulkaisulla C.E. Carlsonin toimittamalla ja Erik Bruunin kuvittamalla ”Fiskars 300”-juhlakirjalla sekä ”Fiskars 1649 – 350 vuotta suomalaista teollisuushistoriaa” juhlajulkaisulla. Suomen Posti julkaisi lisäksi Jaana Aartomaan suunnitteleman Fiskarsin tuotteiden kuvittaman postimerkkisarjan ”Finnish Design”. Vuoden 1949 tapaan myös vuonna 1999 palkittiin uskollisia työntekijöitä ja Fiskars yhtiötä rakenteita. Tällä kertaa Tasavallan presidentin toimesta, joka palkitsi Fiskars yhtiön henkilökuntaa valkoisen ruusun ansiomerkeillä. Fiskarsin kotiseutuyhdistys ja sen pitkäaikainen puheenjohtaja Margaretha Gripenberg palkittiin Jacob von Julin- palkinnolla uutterasta vapaaehtoistyöstään paikallisen historian ja kulttuurin hyväksi.

Vuonna 2014 Fiskarsin 365-juhlaa on ruukissa juhlittu erilaisten tapahtumien muodossa ja kävijät ovat voineet tutustua Fiskarsin historiaan sekä tuotteisiin valkoisessa salissa olleessa Fiskars 365-näyttelyssä. Näyttelyn suunnittelivat jo aiheesta vankan kokemuksen keränneet Barbro Kulvik ja Antti Siltavuori. Kuparipajan näyttelyn lisäksi Fiskars esittelee juhlavuoden kunniaksi toimintaansa muiden näyttelyiden kautta esimerkiksi Helsingin Arabiassa keväällä aukeavassa ”Orange & More”-näyttelyssä. Kesän kynnyksellä 1.6. avautui myös Fiskarsin museon uusi perusnäyttely. 2000-luvun hengen mukaisesti Fiskars juhlii myös internetissä http://365.fiskarsgroup.com/ sivulla.

Lähteet:

Fiskars – Tänään ja 300 vuotta sitten juhlavuosijulkaisu
Fiskars – Focus 1999 juhlavuosijulkaisu
Fiskars 365-julkaisu ja www.fiskarsvillage.fi