Hem

Aktuellt
Pop-Up Museum på Slow Food Festivalen
7-8.10.2017

Vi kommer att finnas med på Slow Food festivalen i Fiskars gamla knivfabrik första helgen i oktober för att berätta om Fiskars kvarns och det lokala brödets historia. Kom och träffa oss och pröva om du har kraft att mala mjöl med en äkta gammal handkvarn! Under festivalen bjuder vi på inträdet till vår temautställning Bröd, som finns i museibyggnaden ca 300 m från fetivalområdet. Du kan även bekanta dig med berättelsen om Fiskars kvarn och andra västnyländska minnesplatser i mobilguiden tarinasoitin.fi/stop eller genom att köpa publikationen Möt din historia till mässerbjudande 7 €.

Vi ses på festivalen! 

Donera bilder till arkivet

Pojo lokalhistoriska arkiv söker bilder tagna i Fiskars på 1960-1990-talet. I arkivet finns sen tidigare endast några få bilder och berättelser från den här tiden men i arkivprojektet "Spara minnen" vill vi råda bot på detta. Om du vill donera bilder kan du kontakta arkivassistent Julia Ingo per e-post julia.ingo(at)fiskarsmuseum.fi. Läs mera om projektet här.

Bruksfolk
Ons-Fre 11-16

Bruksfolket har anlänt till Fiskars museum! Upplev en levande museimiljö med arbetsvisningar och aktiviteter. Du kan delta i bland annat bakning i bakugn, gjutning av tennsoldater och traditionella lekar i trädgården. Bruksfolket finns på plats från onsdag till fredag på museiområdet. Läs mera här.

BRÖD utställningen öppnar
1.4.2017 kl. 11

inkommande lördag kl. 11 öppnar museet sina dörrar med en förnyad temautställning som berättar om BRÖDETS väg till fiskarsbornas matbord. Utställningen är en del av Finland 100 programmet och de västnyländska yrkesmuseernas gemensamma projekt STOP! möt din historia. Dagen till ära bjuder vi på äkta tumsmörgås och har Backers prisbelönta ekologiska surbröd till salu. Välkommen!

Mer information om kvarnen och brödet hittar du på vår mediaguide tarinasoitin.fi/stop

Internationella museidagen
18.5.2017

I dag 18 maj firar vi den internationella museidagen med fritt inträde till museet! Dagen till ära startar vi en insamlingskampanj för att rädda Fiskars lilla lok Lill-Bässen. Bässen finns för närvarande i Jokionen där den väntar på en grundlig renovering. Läs mer om hur du kan donera medel och vara med och rädda Finlands äldsta bevarade smalspåriga ånglok på sidan www.pelastetaanpässi.fi. Du kan också vara med i projektet genom att dela din kunskap. Vill du vara med och förverkliga en järnvägsdröm tillsammans med oss så hör av dig!

Fiskars museum

Vid ”Fiskers ström” grundades år 1649 ett bruk som vi i dag känner som orten Fiskars. Bruket tillverkade bl.a. tackjärn, gjutgods, maskindelar, kopparföremål och husgeråd. Idag är Fiskars Oyj ett välkänt aktiebolag och bruket en levande kulturmiljö där design, hantverk och konst visas året runt. Fiskars museum arbetar med att tillvarata och forska i brukskulturen från 1600-talet fram till i dag. I Pojo lokalhistoriska arkiv bevaras arkivdokument från brukets och ortens spännande historia. Vi finns i Fiskars övre bruk!

Inträdesavgifter Öppet

 

Vuxen 5,00 €
Rabattbiljett 3,50 €
Under 18 år gratis

 

Museet:
1.9-13.1 ons-sön 11-16
Kansliet: vardagar enligt överenskommelse
Arkivet: tisdagar kl. 15-18

Kontakt

Fiskars museum
Åkerraden 13
10470 Fiskars
+358 (0)45 1808111

Fiskars museums kansli
Åkerraden 26
10470 Fiskars
info (at) fiskarsmuseum.fi

Pojo lokalhistoriska arkiv
Åkerraden 11
10470 Fiskars
+358 (0)44 0500854
arkivet (at) fiskarsmuseum.fi