Hem

Aktuellt
Hjälp oss att utvecklas – svara på formulären och vinn ett pris!

Fiskars museum planerar en upplevelsefull museijärnväg till Fiskars och förnyandet av museiområdet. Genom att svara på enkäten kan du påverka utvecklandet och framtida utbud av museet. Bland de som besvarat enkäten lottas de ut en Lill-Bässen brandfilt och två Lill-Bässen tygkassar. Tack för din tid. Svara på enkäten.

 

Bruksfolket sommarsysslor
12.6-16.8.2019 ons-fre kl. 11-16

På onsdagar bakning med Amanda Eklöf i bagastugan.
På torsdagar traditionell hantverksarbetsvisningar och verstäder i bagarstugan.
På fredagar gjutning av tennsoldater i tenngjuteriet med ledning av Karl Wiman eller hans gesäll.

Materialavgift 0-10€

Gammaldags utelekar på museigården varje dag.

Bruksfolkets berättelser
26.6-4.8.2019

En rundvandring på Fiskars bruk i Finlands första smalspåriga ånglok Lill-Bässens spår. Under vandringen hör man om händelser och berättelser på Fiskars bruk från 1800-talet till idag. Under guidade turen får man också veta mera om byggnaderna längs vägen. Innehållet på turerna anpassas enligt deltagarnas språk och intressen.

Startpunkt: Turistinfo
Tid:ons-sön kl. 11.30 och 14.30
Längd: ca. 45min
Språk: svenska, finska, engelska
Frivillig deltagaravgift
Lämplig för alla åldrar

Kom med och lev historia!

Är du intresserad av traditioner och tycker om att klä dig i historisk dräkt? Vill du dela dina kunskaper? Är du fascinerad av gamla föremål? Är du händig eller gillar trädgård? Är du intresserad av teknik och smalspråiga lokomotiv som brukets egen Lill-Bässe? Uppskattar du gott kaffe? Bli Fiskars museums volontär! Som volontär får du bland annat besöka museet gratis så ofta du vill, handla förmånligare i museibutiken och delta på skolningar och inspirationsresor.

Kontakta vår museipedagog Susanna Louneva

susanna.louneva(at)fiskarsmuseum.fi, 044-5752874

Internationella museidagen
18.5.2019

Vi firar den internationella museidagen med fritt inträde till museet inkommande lördag! Dagens tema är museerna som skapare av kultur: framtidens traditioner? Ta en titt på de nuvarande utställningarna och fundera, om du fick skapa ett museum, hur skulle det se ut? Lämna dina bästa idéer i vår idé låda!

Under helgen öppnas också den första Fiskars Village Art & Design Biennale helheten som utgör en start på en serie av fyra biennalen. Museet deltar i biennalen under sommaren med parallellprogram!

Välkommen!

Livat på Hammarbacken & Fiskars traditionsåk
8.6.2019 kl.11-17

Under sommarevenemanget fylls övre bruket av historiska rollfigurer, aktiviteter och fantastiska hästar med vagnar. Temautställningen Full galopp presenteras i museibyggnaden kl 11.15, 12.15, 14.15, 15.15. Utställningen behandlar hästens betydelse i bruksbornas vardag. I byggnadens nedre våning kan man prova hur det känns att sitta på kuskbänken och i övre våningen får man följa med övre klassens liv i slutet av 1800-talet och också själv prova på klädsel från samma tid. Klockan 12-14 kan man följa med hästarna som tävlar i det lekfulla traditionsåket nere vid Isidorsvägen - Malcolmsvägen. I tävlingen gäller det inte att vara snabbast utan den mest autentiska helheten belönas. Både juryn och publiken röstar på sina favoriter. 

Under dagen behöver Amanda och hennes döttrar hjälp med malning av mjöl, smörkärning och bakning i bagarstugan. I tenngjuteriet kan man gjuta tennsoldater och i trädgården kan man bland annat kasta hästsko. På gården förs livlig debatt om den planerade järnvägen, då importörens agent anlänt för att bese bruket. Såklart har också minuthandeln slagit upp sina dörrar med gammaldags godis och leksaker. Blir man sötsugen kan man besöka Café Hammarbacken. På saltiga läckerheter bjuder Café Antique, som slagit upp sitt tält för dagen.

Som vanligt är det fritt inträde hela dagen!

OBS! Traditionsåket arrangeras med väderreservation

Fiskars museum

Vid ”Fiskers ström” grundades år 1649 ett bruk som vi i dag känner som orten Fiskars. Bruket tillverkade bl.a. tackjärn, gjutgods, maskindelar, kopparföremål och husgeråd. Idag är Fiskars Oyj ett välkänt aktiebolag och bruket en levande kulturmiljö där design, hantverk och konst visas året runt. Fiskars museum arbetar med att tillvarata och forska i brukskulturen från 1600-talet fram till i dag. I Pojo lokalhistoriska arkiv bevaras arkivdokument från brukets och ortens spännande historia. Vi finns i Fiskars övre bruk!

 

Inträdesavgifter Öppet

 

Vuxen 5,00 €
Rabattbiljett 3,50 €
Under 18 år gratis

Museet:
1.6-31.8 mån-sön 11-17
1.9-31.5 ons-sön 11-16
Avvikande öppettider
Kansliet: vardagar enligt överenskommelse
Arkivet: tisdagar kl. 15-18 (stängt 24.6-21.7)

Kontakt

Fiskars museum
Åkerraden 13
10470 Fiskars
+358 (0)45 1808111

Fiskars museums kansli
Åkerraden 26
10470 Fiskars
info (at) fiskarsmuseum.fi

Pojo lokalhistoriska arkiv
Åkerraden 11
10470 Fiskars
+358 (0)44 0500854
arkivet (at) fiskarsmuseum.fi