Hem

Aktuellt
Fiskars museum 70 år - Arbete i Fiskars insamlingsdag
30.10.2019

Öppet hus och kaffeservering kl. 11-18
Insamling av minnen kl. 13-17

Fiskars museum firar sin 70-åriga strapats genom att bjuda in allmänheten att delta i insamlingsdagen Arbete i Fiskars.  Allt började då kontorist Laura Holmström på 1930-talet började samla gamla fotografier från Fiskars. Tillsammans med barnmorskan Gerda Gers togs initiativet att grunda ett museum och 30.10.1949 öppnades Fiskars museums dörrar i Mekaniska verkstadens gamla kontorsbyggnad.

Under dagen insamlas minnen anknutna till arbetet i Fiskars. Insamlingen är en del av det europeiska ”Europe at Work” - Arbete i Europa evenemanget som arrangeras av föremålsportalen Europeana. Under dagen är man välkommen att dela med sig av sina minnen av arbete i bruket förr och nu. Vad du jobbat eller jobbar med spelar ingen roll. Alla minnen är värdefulla! Du får gärna ta med dig föremål, fotografier eller dokument som museet kan digitalisera. Man behöver inte donera materialet. Berättelserna publiceras i Europeana portalen tillsammans med övriga arbetsrelaterade minnen från hela Europa.

Portalen europeana.eu sammanställer europeiskt kulturarv som en digital samling. Den här hösten utökas samlingen med minnen anknutna till arbete, dokumenterade runtom i Europa.  Avsikten är att sammanställa både gemensamma och unika minnen från det industrialiserade Europa. Evenemanget arrangeras i samarbete med Europeana och Nationalbiblioteket.

Fritt inträde under hela dagen!

Tuff tuff tuff...

Museijärnvägsprojektet går framåt i fin takt. Ett stort tack till alla er som svarade på besökarenkäten i sommar! Era synpunkter är guld värda och kommer att användas som grund i den fortsatta planeringen av museijärnvägen och museets lärmiljö. Vi har också dragit vinnarna i lotteriet av bässen-produkter. Vinnarna kommer att meddelas personligen, så var uppmärksamma på er e-post :). I höst fortsätter planeringen av lokstallet och järnvägen tillsammans med våra sammarbetspartners och till jul kommer ni i museibyggnaden att få ta del av Bästa passagerare utställningen, som lyfter fram minnen kring lillbässen och den blivande järnvägen. Stay tuned!

Kom med och lev historia!

Är du intresserad av traditioner och tycker om att klä dig i historisk dräkt? Vill du dela dina kunskaper? Är du fascinerad av gamla föremål? Är du händig eller gillar trädgård? Är du intresserad av teknik och smalspråiga lokomotiv som brukets egen Lill-Bässe? Uppskattar du gott kaffe? Bli Fiskars museums volontär! Som volontär får du bland annat besöka museet gratis så ofta du vill, handla förmånligare i museibutiken och delta på skolningar och inspirationsresor.

Kontakta vår museipedagog Susanna Louneva

susanna.louneva(at)fiskarsmuseum.fi, 044-5752874

Fiskars museum

Vid ”Fiskers ström” grundades år 1649 ett bruk som vi i dag känner som orten Fiskars. Bruket tillverkade bl.a. tackjärn, gjutgods, maskindelar, kopparföremål och husgeråd. Idag är Fiskars Oyj ett välkänt aktiebolag och bruket en levande kulturmiljö där design, hantverk och konst visas året runt. Fiskars museum arbetar med att tillvarata och forska i brukskulturen från 1600-talet fram till i dag. I Pojo lokalhistoriska arkiv bevaras arkivdokument från brukets och ortens spännande historia. Vi finns i Fiskars övre bruk!

 

Inträdesavgifter Öppet

Vuxen 5,00 €
Rabattbiljett 3,50 €
Under 18 år gratis

Museet:
1.9-31.5 ons-sön 11-16
1.6-31.8 mån-sön 11-17
Avvikande öppettider
Kansliet: vardagar enligt överenskommelse
Arkivet: tisdagar kl. 15-18

Kontakt

Fiskars museum
Åkerraden 13
10470 Fiskars
+358 (0)45 1808111

Fiskars museums kansli
Åkerraden 26
10470 Fiskars
info (at) fiskarsmuseum.fi

Pojo lokalhistoriska arkiv
Åkerraden 11
10470 Fiskars
+358 (0)44 0500854
arkivet (at) fiskarsmuseum.fi