Jul på Hammarbacken 30.11.2024 – 13.1.2025
Fiskars museums traditionella julutställning bjuder på rofylld gammaldags julstämning. Julen på museet firas från första advent till och med trettondag Knut.
Läs mer
I går 5.11.2024 publicerade Fiskars och Pojo hembygdsföreningar festligt i Pojo bibliotek en ny historik om Pojo kommuns skeden. Boken har skrivits av Matias Kaihovirta, docent i Historia. Boken finns till salu i museibutiken för 35 €.
Pojo kommun i västra Nyland grundades 1866 och existerade fram till kommunsammanslagningen 2008. I den nya staden Raseborg har Pojo varit något av ett undantag. Järnbruken, de stora gårdarna, den framväxande tvåspråkigheten och en stark arbetarrörelse har satt sin prägel på Pojos historia. Men lyfter man blicken från det västnyländska lokala och jämför med den samtida utvecklingen på annat håll, är Pojos historia under den här tidsperioden typisk för det moderna samhällets uppkomst. Hur upplevdes den svåra hungerkatastrofen som inträffade i början av kommunens historia? Hurdant var livet i kommunen under de mäktiga brukspatronernas och godsherrarnas tid? Varför blev Pojo rött? Hur gick livet vidare efter det tragiska inbördeskriget 1918? Varför ansågs Pojo kommun långt motsvara förhållandena i det svenska folkhemmet, medan det övriga Finland fortfarande drogs med stora utmaningar efter andra världskriget? Och hur kom det sig att Pojo senare blev klassad som en kriskommun, en kommun utan framtid? I den här boken följer vi med Pojos stundvis mycket omvälvande och dramatiska historia under drygt 140 år, sett genom dess invånares liv och erfarenheter. Boken kan läsas både som en spännande och medryckande lokalhistoria och som en närstudie i Finlands moderna historia fram till nutid.
Författare: Matias Kaihovirta docent i nordisk historia vid Åbo Akademi.
Utgivare: Fiskars hembygdsförening & Pojo hembygdsförening
ISBN: 978-951-98207-6-7
Pris: 35 €
Fiskars museums traditionella julutställning bjuder på rofylld gammaldags julstämning. Julen på museet firas från första advent till och med trettondag Knut.
Läs mer
Fiskars museum har under sina 75 år blivit ett levande lokalmuseum som speglar brukskulturens mångsidiga historia och bruksbornas vardagsliv från 1600-talet fram till idag.
Läs mer
Upplev Fiskars museum i en annan belysning då somliga sover och andra vakar. Vem lurar månne i skogens vrår? Det får du ta reda på och godis till tack du få!
Läs mer