Etusivu

Ajankohtaista nyt
Slow food festival
6-7.10.2018

Museon leivintuvan leipurit osallistuvat jälleen Slow food festivaaliin Fiskarsissa tarjoamalla tietoa ruukista ja sen ruokaperinteistä. Jos sinua onnistaa saatat myös päästä tapaamaan Pikku-pässin veturinkuljettajaa. Pop-up museokaupamme myy kaikkea mitä tarvitset perinteiseen leivontaan ja ruuanlaittoon esim. leivinlautoja, leipälapioita rieskan paistoon, hapanleipä- ja juustomuotteja, voiveitsiä, valurautaisia sillipannuja sekä muita kotitaloustarvikkeita. Tervetuloa tapaamaan meitä markkinoilla! 

RUUKINVÄEN KESÄASKAREET klo 11-16

Keskiviikkoisin rieskanleivontaa Amanda Eklöfin kanssa leivintuvalla (vapaaehtoinen maksu)

Torstaisin tinasotilaiden valantaa Kalle Wimanin kanssa Tinavalimossa (5-10€)

Perjantaisin keppihevosratsastusta kuskin tyttärien Ninnin ja/tai Adelen kanssa

RUUKINVÄEN TARINAKIERROKSET 4.-29.7. klo 11.30 ja 14.30

Opastettu kävely tori-infosta Fiskarsin vanhalle tallille, eli nykyiseen kellotornirakennukseen.
Teemana Fiskars hevosten aikaan.
ke-su klo 11.30 ja 14.30
Vapaaehtoinen maksu 

Perinneajot Hammarbackenilla
9.6.2018 klo 11-17

Fiskarsin museo avaa kesäkautensa yhteistyössä Suomen vaunuhistoriallisen seuran kanssa. Museon tapahtumapäivän aikana yläruukki täyttyy hevosista ja hienoista vaunuista, työpajoista sekä muista aktiviteeteista. Alueella pääsee tapaamaan ruukkilaisia  1800-luvulta 1960-luvulle ja kokemaan elämää ennen meidän aikaamme.

Museon Täyttä laukkaa -näyttely aukeaa museorakennuksessa ja ensimmäinen esittely ruukinpatruuna Albert von Julinin johdolla alkaa klo 11.15. Näyttelyssä käsitellään hevosten merkitystä ruukkilaisten arjessa. Päärakennuksen yläkerrassa pääsee vaikka ottamaan nokoset heinäpaalilla hevostallissa ja tervehtimään vanhoja ruukin työhevosia. Perinneajot ajetaan klo 12-14 välisenä aikana Peltorivi-Isidorintie-Malcomintie -reitillä. Perinneajoissa valjakot eivät tavoittele vauhtia vaan kokonaisuuden historiallista autenttisuutta. Kyseessä on leikkimielinen kilpailu, jossa tuomaristo arvostelee valjakot  ja yleisö saa äänestää suosikkiaan.

Pienimmät museokävijät pääsevät miniponi Lilla-gubbenin vaunun kyytiin klo 13.00-15.30. Tapahtuman aikana leivintuvalla Fina ja piika Inkeri tarvitsevat apua jyvien jauhamisessa, voin kirnuamisessa ja leipomisessa. Tinavalimossa Kallet opastavat tinasotilaiden valamisessa ja puutarhassa voi heittää vaikkapa hevosenkenkää. Pihalla voi tavata Hanna Lovénin tiedottamassa Pikku-Pässin tulosta ruukkiin ja muitakin von Julinin tyttäriä Heleneä ja Sigridiä näkee museorakennuksissa. Voi myös nostaa hattua kuski Axel Eklöfille ja hänen tyttärilleen kohdatessaan heitä ruukinraitilla. Vähittäiskauppa on avannut ovensa ja valikoimissa on muun muassa vanhan ajan makeisia ja leikkikaluja. Kauppareissun ohessa voi jäädä vaihtamaan kuulumisia leskirouvan tai poikamiehen kanssa. Kummallakin riittää varmasti paljon kerrottavaa. Hammarbackenin kahvilassa Lulla-täti ja Agnes sammuttavat makeannälän ja kahvihampaan kolotuksen ja suolaisen ruoan tarjoilusta museoalueella vastaa Café Antique.

Tapahtumaa tukevat Karis-Pojo Sparbanksstiftelse, Stiftelsen till förmån för finlandssvenska kvinnor och hem ja Fiskarsin panimo. Tapahtumajärjestelyissä on yhteistyökumppanina Fiskars Village.

Museoon on tapahtumapäivänä vapaa pääsy!

Tule mukaan elämään historiaa!
1.3.2018

Kiinnostaako historia ja perinteet? Haluatko jakaa osaamistasi? Kiehtovatko vanhat esineet? Oletko kätevä käsistäsi? Kiinnostaako Pikku-Pässin tulevaisuus? Pidätkö eläimistä? Arvostatko hyvää kahvia? Tule Fiskarsin museon infopäivään vapaaehtoisille to 1.3. klo 17-19 Lukaalilla (Fiskarsintie 12) - tule käymään kun sinulle sopii, tarjoamme kahvit ja kerromme lisää. Vapaaehtoisilla on mahdollisuus käydä museossa niin usein kuin haluavat, osallistua koulutus- ja inspiraatiomatkoihin ja paljon muuta.

Fiskarsin museo

Fiskarsin joen varrelle perustettiin vuonna 1649 ruukki, joka nykyisin tunnetaan Fiskarsin ruukkikylänä. Aikoinaan ruukki valmisti mm. takkirautaa, valutuotteita, koneiden osia, kupariesineitä ja taloustavaroita. Tänään Fiskars Oyj on laajasti tunnettu osakeyhtiö ja ruukki elävä kulttuuriympäristö, missä design, käsityö ja taide kukoistavat vuoden ympäri. Fiskarsin museo tallettaa ja tutkii ruukkikulttuuria 1600-luvulta tähän päivään saakka. Pohjan paikallishistoriallisessa arkistossa säilytetään arkistodokumentteja ruukin ja pitäjän kiehtovasta historiasta. Löydät meidät Fiskarsin yläruukista!

Pääsymaksut Avoinna

 

Aikuinen 5,00 €
Alennuslippu 3,50 € 
Alle 18 v. ilmaiseksi

Museo:
1.6.-31.8. ma-su 11-17
1.9.-13.1. ke-su 11-16 (suljettu 6.12., 24.-26.12.)
Toimisto: arkisin sopimuksesta
Arkisto: tiistaisin klo 15-18

Yhteystiedot

 

Fiskarsin museo
Peltorivi 13
10470 Fiskars
+358 (0)45 1808111

Fiskarsin museon toimisto
Peltorivi 26
10470 Fiskars
info (at) fiskarsmuseum.fi

Pohjan paikallishistoriallinen arkisto
Peltorivi 11
10470 Fiskars
+358 (0)44 0500854
arkivet (at) fiskarsmuseum.fi