Se & göra > Bruksfolkets aktiviteter

Bruksfolkets aktiviteter

Kom med och upplev historia med bruksfolket! Du har kanske funderat på hur det var att jobba på brukets verkstäder och hur en gjutning egentligen gick till? Eller hur man malde mjöl med en handkvarn, satte deg och bakade i bakugn och hur man tvättade och manglade linnen med handmangel? Bruksfolkets aktiviteter bjuder på upplevelser och möjlighet att prova på olika sorts traditionella sysslor och hantverk. Det ärenkelt att delta eftersom ingen förhandsanmälan behövs. Aktiviteterna lämpar sig för såväl barn som vuxna och är ett ypperligt tillfälle för familjen att uppleva historia tillsammans. I vår trädgård kan man under sommarsäsongen också bekanta sig med husdjur som var vanliga för bruksborna.

Bruksfolkets sommarsysslor

På Hammarbackens museiområde kan du möta bruksfolket i deras dagliga sysslor och delta i olika aktiviteter, till exempel bakning i bakugn, gjutning av tennsoldater och traditionella hantverk. Sommaren 2020 går det tyvärr inte att delta i aktiviteterna på grund av COVID-19, men det går ypperligt att se bruksfolket jobba och snacka med dem om de senaste skvallren i bruket!

Tid: 10.6-7.8.2020, ons-fre kl. 11-16

Plats: Museiområdet

Språk: svenska, finska, engelska

Avgift: Ingen avgift sommaren 2020.

Ingen förhandsbokning behövs!

Bruksfolkets julsysslor

I december har bruksfolket brått med alla förberedelser inför julen. Kom med och hjälp till att tillverka julkort och juldekorationer och baka pepparkakor i bakugnen! Julsysslorna sker i kakelugnens värme i mysiga Café Hammarbackens sal och i bagarstugan. I caféet kan man köpa varma drycker och traditionella julbakverk.

Tid: 28.11-19.12.2020

Lördagar kl. 11-14

Plats: Café Hammarbacken

Språk: svenska, finska, engelska

Avgift: endast materialavgift 2-5€/person beroende på programIngen förhandsbokning behövs, men observera att högst 8 personer får plats åt gången.

Bruksfolkets vintersysslor

Under sportlovsveckan kan du delta med bruksfolket i våra populära godisverkstäder. Du får höra om hur man gjorde godis förr-i-tiden, själv prova på att tillverka och såklart smaka på allt det läckra! Vintersysslorna arrangeras i Café Hammarbacken, där man också kan köpa varm kakao och fastlagsbullar.

Tid: 24.2-26.2.2020, ons-fre kl. 11-14

Plats: Café Hammarbacken

Språk: svenska, finska, engelska

Avgift: endast materialavgift 3€/person

Ingen förhandsbokning behövs, men observera att högst 8 personer får plats åt gången. Programmet tar ca 1 h per grupp.