Utforska och lär > För skolor och barngrupper > Guidade turer och verkstäder

Guidade turer och verkstäder

Våra utställningar och verkstäder öppnar dörren till en annan tid och kan fungera som utgångspunkt till undervisningen. Vi rekommenderar att boka en guidning, men utställningarna kan också besökas på egen hand med handledning av läraren. I verkstäderna ingår besök i något av våra utställningar och sedan får gruppen bekanta sig med gamla arbetsmetoder och redskap i praktiken. Fråga mera av museipedagog Frida Westermarck frida.westermarck@fiskarsmuseum.fi.

Bra att veta innan museibesöket

Lärare är på förhand välkomna att bekanta sig med museets utställningar och program.

Skolgruppen är på lärarens ansvar under hela museibesöket. Informera barnen på förhand om att man inte får röra museiföremålen i utställningarna eftersom de alla är unika och museets uppgift är att bevara dem för kommande generationer. Undantag utgör rekvisitaföremålen, vilka används vid t.ex. tidsresor och verkstäder; de är till föratt användas.

Planerar ni att spendera en hel dag i Fiskars så kan vi rekommendera trädslagsstigen, ett besök hos smeden eller glasblåsaren som alternativa program. Mer information om dem hittar ni på brukets hemsida fiskarsvillage.fi.

Guidad rundtur i museet (4-16 år)

Under den barnanpassade guidningen i museets utställningar får man bland annat lära sig varför Fiskars bruk byggdes vid en å, hur det såg ut i skolan och hur arbetarfamiljens vardag och arbete såg ut i slutet av 1800-talet. Under coronavirusrestriktionerna kan vi boka en privat guidad tur för skolgrupper på vardagar mellan kl. 9 och 11 medan museet fortfarande är stängt. Då håller vi museet öppet för en klass på en guidad tur enligt överenskommelse. Vi erbjuder också distansguidningar.

Gruppstorlek: ca 20 personer

Längd: 45 min

Inträde: fritt inträde (upp till 18 år)

Guidningspris: 40 €/grupp (vardagar)

Bakningsverkstad (7-12 år)

På museiområdet finns en gammal bagar- och mangelstuga. I verkstaden bekantar vi oss med brukets mattraditioner, mal mjöl, bakar i den vedeldade bakugnen och kärnar smör.

Gruppstorlek: maximalt 12 elever

Längd: 1,5 h

Pris: 55 €/grupp + materialavgift 3 €/person

Tennverkstad (7-12 år)

Vi bekantar oss med järnframställning i Opp-i-bruke -utställningen och lär oss sedan gjuta tenn i lekgjuteriet.

Gruppstorlek: ca 10 elever

Längd: 1,5 h

Pris: 55 €/grupp + materialavgift 5 €/ person