Utforska och lär > Digitala museet > Brukets fest traditioner

Brukets fest traditioner

Med anledning av brukets 365-års jubileum lyftes år 2014 brukets festtraditioner fram i en temautställning. Här kan du läsa artiklarna om årets viktigaste högtider och de populäraste festtraditionerna i bruket. Festtraditionerna presenteras också i vår basutställning Livet på Fiskars bruk.

Bolagets jubileer

Fiskars bruk började sin verksamhet år 1649 och lade samtidigt grunden för Fiskars Oyj Abp som i dag är Finlands äldsta existerande aktiebolag .

Läs mer om Bolagets jubileer

Julfirande i Fiskars

Ordet jul är gemensamt för alla de nordiska språken och har använts redan på hednisk tid för att beteckna den stora midvinterfesten eller en festperiod i samband med vintersolståndet.

Läs mer om Julfirande i Fiskars

Midsommartraditioner i Fiskars

Midsommaren har i den kristna traditionen firats till minne av Johannes döparen. Sommarsolståndet, som äger rum vid samma tid på året, har firats redan under hednisk tid,

Läs mer om Midsommartraditioner i Fiskars

Dig, Dig vi vill hylla!

Namnsdagar har firats redan under 1700-talet, möjligen ännu tidigare, och är därmed en av Finlands äldsta levande traditioner. Traditionen kom till Finland via Sverige från Tyskland,

Läs mer om Dig, Dig vi vill hylla!

Valborgtraditioner i Fiskars

Valborg infaller mellan vårdagjämningen och midsommar och har ursprungligen firats för att sommaren vunnit över vintern.

Läs mer om Valborgtraditioner i Fiskars